3 hasznos gondolat, ha a párunk félrelépett

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. április 9. - 14:18

Az első lángoló szerelem, vagy már jó néhány éve tartó házasság – nos, abból a szempontból mindegy is, amilyen törést képes okozni a hűtlenség. A fájdalom, az értetlenség és a bizalomvesztés minden megcsalásban ott van, amikor egy pasi félrelép. Nagyon fontos, hogy ezeket építően tudjuk kezelni magunkban. 

Számos tényező van hatással arra, hogy miként éljük meg, ha megcsalt a párunk, és mind a korábbi tapasztalatok, mind az önértékelés és a személyiség fejlettsége szerepet kapnak a feldolgozás vagy a továbblépés terén is.

Legyen akárhogyan is, azt kár lenne tagadni, hogy megcsalt félként bizony rendkívül tud fájni az igazság.

De mi a teendő, ha lebukott a hőn szeretett partner?

1) Tilos elnézni!

Manapság hajlamosak vagyunk jóval lazábban felfogni a megcsalás fogalmát, mint azt a régi korok emberei tették. Miért érzünk folyamatosan késztetést arra, hogy izgalmas, új kalandokba bonyolódjunk? Elég csak néhányat kattintani a világhálón, vagy körülnézni ismerőseink között, máris láthatjuk, hogy a félrelépés inkább vált ma „vonzó kikapcsolódássá”, mintsem megmaradt volna az, ami, vagyis a partner megalázása és a felé tett ígéret porba tiprása.

De egyet nagyon fontos tudni!

Ha egyszer megtörtént a dolog, meg fog történni mégegyszer. Legalábbis ha a hűtlen fél nem keresi meg saját hűtlensége mögött meghúzódó okokat. Aki egy kapcsolatban könnyen elhajlik, később is el fog.

Sokszor a hűtlen férfiak persze a konfliktusok elkerülése érdekében nagyon hamar elkezdenek bocsánatot kérni, megígérni a változást. De a praxisomban nap mint nap látom, hogy szép dolog a szándék, de komoly önismereti munka nélkül egy hasonló élethelyzetben, hasonló érzelmi közegben hasonlóan megtörténik a baj. Idő kérdése.

Persze becsülhetjük a hűtlen férfiak gyors tenniakarását is. És sokkal jobb az, mint aki hárít, és a saját sérelmeit előtérbe helyezi. És mintegy „jogos jussként” tálalja azt, hogy valójában egy (vagy több) harmadikkal kereste a boldogságot. De ne engedjünk egy gyors bocsánatkérésnek. Mert hosszútávon attól még nem fog változni semmi. 

2) A megcsalás okain kell gondolkodni és dolgozni!

Sok olyan párral találkozom, ahol a partnerek remekül tudnak együttműködni a mindennapokban, egyszerűen csak úgy érzik, nem tudják már egymás mellett nemi szerepeiket maximálisan kiélni. Ilyenkor a hűtlenség általában valamiféle önigazolás, visszajelzés-keresés a másik nem részéről.

Fontos azt is tudni, hogy a pozitív visszajelzések és értékelések csak részben eredeztethetőek a kapcsolatra. Nem mindig a kapcsolatban keresendő a hűtlenség oka. A legtöbb esetben például a gyermekkorunkban meg nem kapott elfogadást, figyelmet keressük a külső viszonyunkban. (Erről részletesen letölthető minikönyvemben számolok be.)

3) Lehet, hogy hogy érdemes együtt maradni!

Napjainkban olykor nehéznek tűnik megtalálni a hozzánk illő partnert. Ha ilyenre leltünk, ám a félrelépés beárnyékolta a kapcsolatot, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a folytatás lehetőségén.

Mert tény, hogy a megcsalás mély sebet üt az ártatlan félben, de igenis létezik megoldás, továbblépés.

Ennek érdekében természetesen nem csak a félrelépőnek kell dolgoznia, hanem a megcsaltnak is.

Tudom, néha nehéz túllépni a büszkeségen, és egyáltalán nem egyszerű, hogy a mindennapokban ne kerüljön majd újra és újra elő az a téma, ami hosszú távon biztosan csak tovább mérgezi a viszonyt.

Annak érdekében, hogy sikerüljön elindulni a párnak egy olyan úton, mely végső soron egy tisztább, őszintébb, és minden téren nyíltabb kapcsolatot eredményez majd, érdemes szakszerű módon nekilátni a helyzet kezeléséhez. Ebben segít ingyenesen letölthető minikönyvem is: