Megbocsátás megcsalás után: miért nehéz?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2017. július 31. - 20:41

Mi az oka annak, hogyha valaki nehezen tudja megbocsátani a párja hűtlenségét?

A megbocsátás 1. akadálya: le nem zárt szeretői viszony

Az egyik tipikus helyzet az amikor a hűtlen fél még fenntartja a külső viszonyát. Ilyenkor még nem a megbocsátás a feladatunk megcsalt félként, hanem az, hogy elvárjuk a párunktól, hogy ha valamit akar a kapcsolatunkkal, akkor az első lépés az, hogy zárja le a külső kapcsolatát.

A megbocsátás 2. akadálya: bocsánatkérés hiánya

Nagyon nehéz megbocsátani akkor is, hogyha már lezárta a külső viszonyát a hűtlen fél, de nem kért igazán bocsánatot. Elhessegeti a témát, nem veszi komolyan, nem vállal felelősséget, és nem figyel a fájdalmunkra. Tehát ez az a helyzet, amikor a bocsánatkérés hiányzik.

Ilyenkor nem a megbocsájtással kell foglalkozni, hiszen nagyon nehéz úgy megbocsátani, ha a hűtlen fél nem vállal felelősséget. Nehéz bízni a másikban addig, amíg őszintén elénk nem áll és azt nem mondja, hogy: „bocsánat drágám, ne haragudj, hogy fájdalmat okoztam”. Ilyenkor a hűtlen féltől el kell várnunk, hogy kérjen bocsánatot és valahogy orvosolja a történteket.

Nem azért, mert csak ő lenne a hibás! Hiszen a történtekért közösen vagyunk felelősek! Viszont ő hozott egy olyan döntést, hogy a párkapcsolati problémákra ezt a választ adja, és ilyenkor ezért a részét igenis bocsánatot kell kérnie. Helyre kell hoznia a dolgokat, őszintén vissza kell dolgoznia magát, hogy bízni tudjunk benne.

A megbocsátás 3. akadálya: a megcsalt fél áldozati hozzáállása

Vannak, akiknek a megbocsátás azért megy nehezen, mert áldozatnak érzik magukat. Hogyha nem bocsátanak meg, akkor mindig ők lesznek a szegények, akiket megcsalt a párjuk. És, hogy miért ragaszkodik valaki a saját áldozat szerepéhez?

„Ha áldozat vagyok, akkor én nem tehetek a dolgokról.” Ez a gondolkodásmód is  a felelősség áthárításáról szól, és arról, hogy valakinek ne kelljen szembenéznie azzal, hogy ő maga is hozzájárult ahhoz, hogy ez megtörtént. Mivel egy áldozat nem tehet semmiről, így aztán feladta sincsen, hogy tegyen valamit a kapcsolat rendezéséért. Viszont nagyon kell haragudnia a másikra, mert, minél jobban haragszik, annál jobban a másik lesz az elkövető, a tettes, akinek ugye ő csak áldozata.

A megbocsátás 4. akadálya: a megcsalt fél mély megbántottsága

Sokaknak azért megy nehezen a megbocsátás, mert  a hűtlenség nagyon-nagyon mélyen megbántja őket.

Fontos tudni: a lelki fájdalmunk kialakulásának kezdete nem biztos, hogy a jelenünkben, a kapcsolatunk történéseiben keresendő. Érdemes néha visszamenni az időben és megnézni, hogy milyen hasonló esemény történt az életünkben, aminek a fájdalma újra aktiválódik most a jelenünkben.

Érdemes tehát átgondolni, hogy vajon korábbi kapcsolataimban:

  • történt-e velem hűtlenség,
  • voltak-e hozzám hűtlenek, vagy
  • én voltam-e valakihez hűtlen, esetleg
  • gyerekkoromból van-e a hűtlenséggel kapcsolatos emlékem, amikor édesanyámat vagy édesapámat megcsalták.

Mert sokszor a fájdalmunk innen is fakadhat. Érdemes ebben is gondolkodni.

Hasznos tippek a megbocsátáshoz

Készítettem egy összeállítást a megbocsátásról, jó szívvel ajánlom mindenkinek, akinek hűtlenséggel érintett a kapcsolata:

Sok erőt a megcsalás feldolgozásához!