Megcsalt a párom! Mit ne tegyek?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2010. szeptember 27. - 12:04

Megcsalás esetén nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne csak a megcsalást előidéző okokkal foglalkozzunk, hanem a megcsalás okozta lelki hatások is megfelelően kezelve legyenek. A hűtlenség miatt megtört kapcsolatot csak azután lehet érdemben helyreállítani, ha az okokat feltérképezi egy pár,  és a megcsalás kellemetlen következményein is túl tud lépni a pár mindkét tagja..

Hűtlenségi helyzetekben a megcsalt fél több hibát is elkövethet (kb. 8 típushiba ismert), ezért e cikkem nekik szól most!

Mi a teendője, ha megcsalták Önt?

1) Na akarjon megjavulni!

Az első tanácsom, hogy azért, mert a párja megcsalta Önt, ne azzal kezdje orvosolni a helyzetet, hogy saját magában keresi a hibát. Sajnos azt tapasztalom, hogy a legtöbben sajnos ilyenkor megpróbálnak még jobbak lenni a párjukhoz abból a célból, hogy a hibák, amelyeket a párjuk felsorolt a megcsalás indokaként, eltűnjenek.

Nyilván Önnek is része van a történtekben, de a figyelmét arra irányítsa, hogy segítsen a párjának helyrehozni azt, amit elrontott.

A párja hozzáállása nem fog pusztán attól javulni, hogy Ön elkezd folyamatosan arra figyelni, hogy miként tudna jobb pár lenni, és hogyan tudná a párja által felsorolt hibáit kiküszöbölni. A párja által elmondott kritikák, amelyek Önre és a kapcsolatra irányulnak, sok esetben arra szolgálnak, hogy csökkentsék a lelkiismeret-furdalását, és önigazolást nyerjen a tetteire.

Természetesen a kapcsolatot a későbbiekben új alapokra kell helyezni, és ennek része az is, hogy Ön megpróbál a párja kedvében járni. De erre csak az ún. újjáépítési szakaszban kerülhet sor. Amíg a megcsalás nem kerül alaposan feldolgozásra, átbeszélésre, addig a javítási szándékával csak tovább erősítheti a társa kimondott vagy elnyomott lelkiismeret-furdalását, amely sok esetben a különválás, a szétköltözés legfőbb oka!

2) Ne akarjon visszavágni!

Ne a szemet szemért fogat fogért elv alapján járjon el. Nem működik az, hogy visszavág a párjának, és flörtölni kezd vagy „visszacsalja” őt. Hátha akkor észbe kap, és megbánást tükröző arccal megpróbál majd visszaférkőzni az Ön kegyeibe.

Ezzel a magatartással csak tovább mélyíti a problémát, apropót teremt a véget nem érő veszekedéseknek. Mivel egy ilyen helyzet senkinek sem esik jól, még inkább eltávolodhatnak egymástól, és fennáll a veszélye, hogy másoknál keresnek majd felüdülést, ahol elfelejthetik a problémájukat.

3) Bocsásson meg, de ne feltétel nélkül

Bocsásson meg, de ne minden áron. Hanem úgy, ahogy itt mesélek erről:

4) Ne legyen passzív!

A semmit-nemtevés, azaz a passzivitás több formában is jelentkezhet:

  • Egyrészt tilos megsértődnie, hiszen a megsértődéssel magára, a sérelmeire irányítja a figyelmet, de egy fűszálat sem mozdít meg azért, hogy helyreálljon a kapcsolatuk.
  • Ugyanez a helyzet az önsajnálattal is: „Hogy tehetted ezt velem?” “Jaj, megcsaltak!” – mondják sokan, de hathatósan nem tesznek a javulásért.

Tehát a passzív, „Jaj mit tettél velem” hozzáállás helyett fel kell venni egy aktív, „Ezt tetted velem, oldjuk meg azonnal” hozzáállást. Ez a hozzáállás viszont odafigyelést és munkát is igényel Öntől. Lebegjen a szeme előtt mindig az, hogy szeretné visszaállítani az ideális kapcsolatot. Az legyen a szándéka, hogy az Önök közötti folyamat eredménye az legyen, hogy elmondhassa, hogy a párja és Ön között a kapcsolat helyreállt.