Mit tegyek, ha megcsalt a feleségem?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. február 19. - 09:25
  • Mit tegyek, ha megcsalt a feleségem?
  • Borítsak fel egy jól működő életközösséget? Igyák meg a levét a gyerekek annak, amit a nejem tett?
  • Mit szólnak majd a barátok, ha kiderülnek a történtek?
  • Hogyan dolgozzam fel, hogy csődöt mondtam férfiként?

Olyan kérdések ezek, amelyek minden megcsalt férfiben felmerülnek, főleg akkor, ha esetleg már egy több éve, évtizede működőképesnek hitt házasságban élnek. Mit tegyünk ilyen esetekben?

Hibás hozzáállás

Ami az egyik leggyakoribb hiba sok férfinál, hogy vissza akarják hódítani a feleségüket. Ez egyfajta férfi ösztön: majd bebizonyítom, hogy erősebb vagyok, hogy jobb vagyok, komolyabb, romantikus udvarló vagyok. Azonban a megcsalás feldolgozása nem olyan egyszerű, hogy bebizonyítom, hogy én vagyok az erősebb, a jobb, és akkor visszahódítom a másik szívét.

Férji teendők

1) Gondoljuk át a saját felelősségünket!

A hétköznapokban sokszor hajlamosak vagyunk elmenni a kapcsolatban felmerülő problémák mellett. Azt hisszük, működik a szexuális élet, elég partnerünknek az, amit sok éve kap tőlünk, és csak ritkán fordul meg a fejünkben, hogy egy családanya a munkahelyi hajtás és az otthoni teendők mellett nőiségének tiltott utakon való megélésére vágyik, sőt, tesz is ilyen irányú lépéseket.

Amellett, hogy ilyenkor a saját felelősségünket is átgondoljuk, ne feledjük, hogy a hátlen fél sok esetben valami olyat keres és pótol a kapcsolatában, amit gyerekkorában nem kapott meg a szüleitől: elfogadást, figyelmet, fontosságot.

2) Ne rossz stratégiát válasszunk!

A feleségünk hűtlenségét talán azért lehet nehéz kezelni és feldolgozni, mert a női nem sajátosságából adódóan csak ritkán fordul elő, hogy kizárólag testiségen alapuló kapcsolatba menne bele a hűtlen fél. Az otthon meg nem kapott érzelmi többlet pótlására egy szenvedélyes, romantikus, titokban tartott kapcsolat pedig megoldást kínálhat neki – ideig-óráig.

Ilyenkor sok férj elkezd megváltozni, udvarolni a feleségének. Természetesen fontos lehet ez a változtatás a kapcsolat megoldása szempontjából, de a sorrendre nagyon oda kell figyelni. Ha a feleségünk benne van egy külső kapcsolatban, akár nyomasztó is lehet a számára, ha azzal szembesül, hogy a férje kisangyallá vált, miközben ő még fenntartja – a számára lelkiismeret-furdalással járó – kapcsolatot. De akkor mi a helyes stratégia?

3) Kommunikáljunk, de mindenről!

Ha már megtörtént a baj, és fény derült a történtekre, a helyzet normalizálásához nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű kommunikáció. Kötelező arról alaposan beszélgetni, hogy milyen tényezők állhatnak a megcsalás hátterében, és emelett a hűtlenség tényét is elengedhetetlen átbeszélni, felszínre hozni a megbocsátás és a kapcsolat új alapokra helyezése érdekében.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges kommunikáció fontosságát, hiszen ez mind a problémák kezelése, mind a hűtlenség megelőzése, vagy annak feldolgozása kapcsán kiemelt jelentőséggel bír. Nehezen elképzelhető a kapcsolat újjáépítése úgy, hogy a partnerek nem beszélik át többször a megcsaláshoz vezető utat, és ne szentelnének időt és energiát a kiváltó okok feltárására.

Sajnos sok olyan férjjel találkozom, aki felelősnek érzi magát a történtekért, nem meri megbolygatni ezeket a kényes kérdéseket. Elkezd megváltozni anélkül, hogy a felesége felelősségével, a benne levő (gyerekkori és házasságból fakadó) érzelmi hiányokkal közösen foglalkoznának.

Holott a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az esetekben normalizálódik egy házasság, amelyekben a férj mint megcsalt fél bizonyos lépéseken precízen végighalad. A megcsalás kezelésének lépéseiről bővebben is olvashat ingyenes könyvemben itt:

4) Tanuljunk a megcsalásról!

Amit még javaslok, hogy érdemes minél többet tanulni a megcsalásról. Ha tudjuk, hogy mik azok a fontos lépések, hogy egy feleséget visszatudjunk irányítani a családjához. Szokták mondani, hogy egy problémát bizonyos tudásszint alatt nem tudunk megoldani. Ha a párkapcsolatunkhoz eddig volt egy tudásunk, nagyon jó, de az arra volt jó, hogy idáig működtessük a házasságunkat valahogy. Ha bekövetkezik egy megcsalás, nem elég az addigi tudás, hanem érdemes „rápakolni” még egy szint tudást, hogy a tudásszintünk emelkedjen. Ezáltal a megoldási készségünk is javulni fog.

Sok erőt kívánok a tanuláshoz és a megfelelő lépések meghozatalához. A jó hírem az, hogy van kiút a megcsalásból, lehet tenni ezzel kapcsolatban. Nagyon sok férfi társamnak sikerült ezzel kapcsolatban tennie.