Női hűtlenség

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. december 1. - 16:31

Amikor a hűtlenség témája felmerül, legtöbben azonnal a férfiakra és az oly sokszor emlegetett vadászösztönre asszociálnak. De miért is lenne törvényszerű, hogy kizárólag a „teremtés koronái” hajlanak a félrelépésre?

A gyakorlat azt mutatja, hogy nem kizárólag a férfiak sajátja a hűtlenség, sőt, gyakran olyan hölgyek is engednek az ilyen irányú vágyaknak, akikről elsőre talán nem is gondolnánk. A két nem különböző pszichés működéséből adódóan azonban a motiváció, a megelőző érzelmek és maga a hűtlenség lefolyása is egészen másként alakulhat.

Míg az erősebbik nem képviselőit gyakran tényleg csak a hódítás és a vadászösztön hajtja (valójában a férfiasságukban és elismerésben várnak és keresnek külső visszajelzéseket), addig a nők hajlamosak arra, hogy érzelmileg is érintetté váljanak egy ilyen helyzetben (valójában nőiességükben, figyelmességben várnak és keresnek külső visszajelzéseket).

Hosszú az út a hűtlenségig

Alapvetően egyikőnk sem úgy megy bele egy kapcsolatba, hogy annak hűtlenség legyen a vége.

Kezdetben tombolnak a hormonok, megéljük az új kapcsolatban nőiségünket, és jobb esetben kialakul egy mély érzelmi kötelék is a partner felé. Idővel azonban, ahogy egyre jobban megismerjük a választottunkat, lassan lehull a rózsaszín ködfátyol, és kezdjük reálisan látni az embert. Ezzel idáig nincs is semmi probléma, hiszen így alakulnak, mélyülnek érzelmeink és a kapcsolatunk.

Nőknél leginkább azt tapasztaljuk, hogy anyaságukban („jó anya vagy!”), nőiességükben nem kapnak elég visszaigazolást, elfogadást és elismerést a párkapcsolatukban, és ezt keresve és megélve alakítanak ki egy új kapcsolatot. Nőként egyébként is hajlamosak lehetünk az érzelmeinkre hagyatkozni, és amikor megszűnnek a mindennapos bókok, kezdjük kevésbé nőnek érezni magunkat, vagy esetleg folyamatos bántás, meg nem értés és a tisztelet hiánya kísérik végig a mindennapokat, akkor valóban elég lehet csak annyi, hogy adott helyen, adott időben valaki kedvesebb az átlagnál. Napjainkban a párkapcsolatokra alapvetően jellemző a kommunikáció hiánya, az együttélés helyett az egymás mellett élés. Ha nem kapjuk meg azt a gondoskodást, törődést, vagy már nem tudunk tisztelettel nézni partnerünkre ilyen vagy olyan események miatt, akkor  könnyen beléphet a képbe egy harmadik.

A hiányhelyzet okozója azonban nem elsősorban a nő párja/férje!

A megcsalásos esetekben tapasztalt hiány sok esetben gyermekkorból fakad. És amit a férj „nem tud megadni” a feleségének, azt valójában gyermekkorában a feleség soha nem kapta meg. És ezt a visszatérő hiányt akarja bepótolni, és bepótolni, és bepótolni…

Ugye érezzük, hogy hova vezethet az, ha valójában nem a gyerekkorban elszenvedett figyelem és elfogadás és értékelés iránti hiányunkat felnőttkorunkban akarjuk bepótolni

És ezt a „pótlást” a mai technikai háttérrel egészen könnyen véghezvihetjük.

Napjainkban mi más lenne könnyebb, mint az internet kínálta kezdeti névtelenséget kihasználva átlépni jónéhány lépcsőfokot, és azonnal a „lényegre térni”. Bonyolódik a helyzet, ha valós szimpátia alakul ki két ember között, ilyen esetekben nem ritka, hogy hosszabb szeretői viszony is kisülhet a dologból.

Egy biztos: a külső kapcsolat keresése valójában mindig belülről, egy belső hiány pótlásáról szól. Képzeljünk csak el egy nőt, aki megsebzett önbizalma miatt önigazolást keresve hódít újabb és újabb férfiakat- akár meglévő párkapcsolata mellett.

Tipikus elem a nőknél: érzelmi töltet

Míg a férfiak hajlamosak, képesek kizárólag a testiségre koncentrálva akár több nővel is fenntartani párkapcsolaton kívüli viszonyt, addig a nők – talán emocionalitásukból fakadóan is:

  1. Inkább döntenek egy személy mellett, akivel akár rendszeresen találkoznak.
  2. Általában többet keresnek egy viszonyban még akkor is, ha az minden jel szerint kizárólag a testiségről és a hormonokról szól.
  3. Azonban éppen a gyakran jelen levő érzelmi töltet miatt a hölgyek nehezebben tudják lezárni a külső kapcsolatot, és bár tudják, hogy nem helyes, amit tesznek, mégis engednek vágyaiknak: pontosabban önértékelésük megerősítése iránti lelki igényüknek.

Természetesen fontos azt is látni, hogy egy nőnek igazi társra, olyan férfire van szüksége, szüksége, aki mellett csökken a nő hiánypótlási igénye, akire fel lehet nézni, és emberként, férfiként is tisztelni tudja a társa.

Mi tehát a kulcs a női hűtlenség elkerülésére?

Egészséges női önértékelés + elfogadó, szerető, férfias társ.

Ha esetleg már megtörtént a baj, akkor pedig töltse le ingyenes könyvemet a témában az oldal aljára görgetve!