A bizalom helyreállítása – hogyan lehetséges?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2017. július 31. - 16:40

Miért olyan nehéz a bizalmat újjáépíteni egy megcsalás után?

Egy megcsalás olyan egy párkapcsolatnak, mint egy gyűrés egy papírlapnak.

A jó hír az, hogy miden papírlapot ki lehet egyenesíteni, ki lehet vasalni.

Az emlékek megmaradnak

Az igaz, hogy ha ránézünk majd a lapra, mindig látjuk a régi gyűrődéseket. De ez nem jelenti azt, hogy az a lap egy értéktelen papír lenne.

A negatív hangok azt szokták mondani, hogy egy gyűrött papír már soha nem lesz olyan, mint volt. Erre a válaszom a következő.

Általában bármit is csinálunk a kapcsolatunkban, az már nem lesz olyan, mint volt. Akár jó dolgokat teszünk (szeretjük a másikat, odafigyelünk rá, kedveskedünk, valami nagy meglepetéssel készülünk), akár valami rosszat teszünk, a kapcsolatunk soha nem lesz már olyan, mint volt!

Mit jelent az, hogy bizalom?

Ha megnézzük, hogy mit jelent az, hogy bízni, nem jelent mást, minthogy meggyőződéssel hinni a másik jó szándékában. Mit jelent ez pontosan?

Valamit létezőnek tekintettünk anélkül, hogy igazolható lenne. Tehát hittünk a másik jó szándékában. Azt hittük, hogy az mindig is meglesz. És amikor a megcsalás megtörténik, valójában ezt a hitünket veszítjük el.

Régen abban hittünk, hogy a papírlapot senki nem fogja összegyűrni. Onnantól kezdve, hogy megtörtént a megcsalás, ezt a hitünket elveszítjük. A jó hír azonban az, hogy azért, mert egyszer valaki összegyűrte ezt a papírt, nem biztos, hogy többször is összefogja. Csak ezt el kell tudni hinni.

Mit tehet a hűtlen fél, hogy helyreállítsa a párjában a bizalmat?

Ha valaki megcsalta a párját, nagyon sokat tud tenni azért, hogy a párja megint bízni tudjon benne.

  1. Le kell zárni a külső kapcsolatot, hogy a másik azt érezze, hogy annak tényleg vége van.
  2. Érdemes egy döntést hozni arról, hogy újra próbálkozunk, és az a szándék igenis érződik a másik oldalon. Ezt a döntést nem mindig könnyű meghozni, hiszen az ember állandóan gondolkodik: „hol leszek boldogabb, hol lesz jobb, mire számíthatok?” Viszont érdemes akkor is meghozni ezt a döntést, ha úgy érezzük, hogy sok negatívummal, rosszal, problémával, feszültséggel járhat ez a döntés.
  3. Ha valaki elhatározza, hogy a családját választja, tehát a párja mellett dönt, akkor érdemes elkezdeni a megcsalás miatt egy kicsit a bocsánatkérését aktívabban kifejezni, tevékenyen. Próbáljuk meg kárpótolni a párunkat. Ezt nem azért kell megtenni, mert egy hűtlen fél mindig a bűnbak és neki kell elvinnie a balhé. Hanem azért, mert a megcsalásért, ami fájdalmat okozott, illetve a másikért igenis felelősséget kell vállalni. Az, hogy miért alakult ki a megcsalás, és abban kinek mi a része, az később természetesen elő kell venni és kezelni kell, de a bizalomhoz nagyon fontos, hogy érezze a megcsalt fél, hogy a párja igenis komolyan veszi a dolgot.
  4. És az utolsó dolog, ami a legfontosabb az elveszett bizalom visszaszerzésében, az a bizonyítás. Be kell tudni bizonyítani, hogy azt a bizonyos papírlapot képesek vagyunk még egyszer nem összegyűrni.

Sok erőt és jó megvalósítást kívánok mindehhez!