A megcsalás feldolgozásának szakaszai

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. június 20. - 14:26

A megcsalás szakaszai Candyce Russel szerint a következők szerint alakulnak:

1) érzelmi lépcső: szélsőséges hullámzás: harag-önvád, elutasítás-elfogadás
2) türelmi idő: okok keresése, külső segítségkérés, testi lelki eltávolodás
3) bizalomépítés

Tapasztalataim szerint minden pár más és más sebességgel, intenzitással és eredménnyel indul kifelé a megcsalásos helyzetből, de a fenti elmélet is alátámasztja, hogy a megcsalás feldolgozásához igenis időre van szükség.

Hiszen olyan mély sebek keletkeznek, olyan mély kérdések és eldönteni való helyzetek merülnek fel, amelyeknél időre van szükség az erőgyűjtéshez, a válaszok megtalálásához, a mindenki számára jó döntések meghozatalához.

Sikerül megküzdeni a hűtlenséggel? Két tényezőtől függ!

A feldolgozáshoz idő kell, de lehet rajta gyorsítani

Sokan vannak, akik úgy érzik, hogy velük van a baj, mert nagyon nehezen tudnak megküzdeni a történtekkel. Erre sokszor még a párjuk is rátesz, hogy „veled van a baj, miért nem tudod már feldolgozni, hiszen én már bocsánatot kértem.”

Holott a legfontosabb tudnivaló, hogy a megcsalás feldolgozásához időre van szükség. Időre van szükség, ezért nincsen baj akkor, hogyha valaki nem tud időben megküzdeni a benne kialakuló fájdalommal, mert ez egy természetes dolog.

Az lenne a furcsa, hogy ha valaki egy nap után gond nélkül meg tudna küzdeni azzal, hogy őt megcsalták, szenvedés nélkül túl tudna a párja által okozottakon jutni.

A megbocsátáshoz szükség van arra, hogy a hűtlen fél őszintén bocsánatot kérjen. És amennyire gyorsan a hűtlen fél túl akar lenni a dolgon, a megcsalás feldolgozása annál nehezebbé válik. Ha mondhatom így: a hűtlen fél a feldolgozást le akarja rövidíteni, a megcsalt félnek viszont időre van szüksége.

Van úgy, hogy hetekig, hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat a feldolgozás, és abban az időszakban mindenféle érzelmi hullámhosszt meg lehet tapasztalni. Nagyon sok mindent átél az, akit megcsaltak és ezek lecsengésére időt kell hagyni. Hogy mivel lehet gyorsítani?

A megcsalás feldolgozását azzal lehet gyorsítani, hogyha külső segítséget bevonunk. Mi lehet ez? Nem kell bonyolult dolgokra gondolni.

1) Barát, ismerős

Mindig nagyon sokat segít az, hogyha kibeszélhetjük valakinek a gondjainkat. Erre kereshetünk akár egy barátot, egy ismerőst, nem kell feltétlen szakemberhez menni, de egy valamire vigyázzunk, hogy nehogy a barát folyamatosan megerősítsen minket, és egyfajta közös haragos társként a hűtlen félre haragudjunk. A kibeszélésnek soha nem az a lényege, hogy szövetségeseket találjunk, vagy hogy megértést kapjunk abban, hogy mi vagyunk az áldozatok és a másik a hibás. Ha van egy beszélgető partnerünk, az arra jó, hogy a felgyülemlett érzelmeink nem fognak annyira szétfeszíteni belülről, és ezzel meg lehet gyorsítani a feldolgozást.

2) Kívülálló szakember

Hogyha valaki úgy érzi, hogy egy elhúzódó belső krízis alakult ki benne, azaz nem tud valamivel megküzdeni, vagy önostorozza magát, önértékelési problémái felerősödnek, akkor érdemes külső szakembert megkeresni. Ha megfelelő szakembert találtunk, ő tud segíteni újjáépíteni az önértékelésünket, segít megérteni, hogy miért vagyunk éppen összetörve, és segít abban, hogy egy kicsit kívülről látva újjáépítsük magunkat és az egész kapcsolatunkat.

3) Kérdések magunkhoz

Amivel még gyorsítani tudunk, hogyha sok kérdést teszünk fel magunknak:

  • Miért történt ez?
  • Hogy történt ez?
  • Mi az igazi oka a megcsalásnak?
  • Hogyan lehetne ebből kijönni?

Érdemes minél többet tanulni a témáról, hogy megértsük, hogy milyen lépések vezetnek ahhoz, hogy újra egymásra találjunk, vagy újra felépítsük magunkat. Ez általában sokaknak ösztönösen megy és ráéreznek dolgokra, de sokat lehet gyorsítani a helyzeten tanulással. Nem feltétlenül a hibákból érdemes tanulni. Ha már más éppen eleget hibázott, más hibáiból is érdemes tanulni! Megtanulható, hogy hogyan lehet minél gyorsabban, lépésről lépésre eljutni egy olyan kapcsolati helyzetbe, ahol a megcsalás már csak a múlt, a negatív érzelmek eltűntek és újra tudunk bízni egymásban.

Ehhez kívánok sok erőt, hogy minél több és új dolgot megismerjen. így a feldolgozás is sokkal könnyebben menjen!