A párom nem akar szakítani a szeretőjével!

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. június 20. - 15:06

Mi a teendő, ha megcsalta a párja, de nem számolja fel a külső kapcsolatát?

Ilyen helyzetekben a legfontosabb, hogy segítse a társát az ilyenkor megfigyelhető, ún. döntéshelyzet lezárásban. Merthogy a hűtlen fél két (vagy akár több) kapcsolatból teszi össze a boldogságát, az önmagában megélt teljességét. A külső visszajelzések, amelyeket a házasságában kapott, nem elégítik ki. És ezért külső visszajelzésekre is szüksége van. És e két irány közül kell választania.

Sokan úgy fogalmaznak ezzel kapcsolatban, akik hűtlen félként átélték ezt a döntéshelyzetet, hogy „nem tudom, melyik karomat vágjam le„.

Mi a teendő ilyen esetekben?

Várjon el tőle végleges döntést, és a kettős kapcsolat megszüntetését. Segítse a döntésben (lehetőleg ne konfliktusok szításával, sérelmeinek hangoztatásával, a társa vagy a szeretője szidalmazásával).

Ha azonban azt tapasztalja, hogy nincs esély arra, hogy a társa a külső kapcsolatát lezárja, vagy esetleg folyamatosan visszatérően külső kapcsolatokat tart fenn, úgy javaslom az alábbiak végiggondolását.

  • Milyen érzés, hogy megcsal a párom?
  • Hogyan folytatódnak a mindennapok, ha a párom továbbra is félrelép?
  • Milyen közöttünk a megcsalás után a bizalom és meghittség?
  • Akarom-e egy ilyen embernek adni az életem?
  • Mennyire értékelem magam, ha ezt még sokáig megengedem?

Természetesen előfordul olyan eset is, hogy a hűtlen fél hamar döntésre jut, és végérvényesen le akar számolni a házasságával, mivel a házasságában megélt hiányokat, kudarcokat, bántásokat ki akarja zárni az életéből, a külső kapcsolat  felerősíti ezeknek a hiányoknak a negatív megélését, a kapcsolatban megélt nyomasztó érzések hatását. Ilyenkor a mielőbbi menekülés, szakítás ill. válás a legfőbb célja a hűtlen félnek.

„Megcsaltam a párom, mit tegyek?”
Teendők megcsalás után

Végül összegyűjtöttem néhány gondolatot még arról, hogy a hűtlen fél hogyan javíthat a kapcsolatán: