Férfi hűtlenség

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. december 10. - 10:36

Árulkodó rúzsnyomok az ing nyakán? Ismeretlen parfümillat? Titokban megejtett telefonhívások és titkolózás a internetes előzményeket illetően? Masszív elhanyagolás?

Akit már megcsaltak, pontosan ismeri azokat a tipikus jeleket, melyeken a férfiak le szoktak bukni megcsalás esetén. A párkapcsolatok és a házasságok végét sok más mellett bizony a megcsalás is okozhatja. Természetesen könnyelműség lenne azt állítani, hogy kizárólag a teremtés koronái járhatnak tilosban, de tény, hogy az általános felfogás szerint a férfiak hajlamosabbak a félrelépésre, mint a gyengébb nem tagjai.

Miért lép félre egy férfi?

Tulajdonképpen személyiségfüggő, és a múltban, valamint a jelenben megtapasztaltak is szerepet játszanak abban, ki lép félre, s ki marad még akkor is hű, ha komoly kísértésnek van kitéve. A férfiak legtöbbször azzal indokolják hűtlenségüket, hogy hajtja őket a vadászösztön, újabb és újabb hódításokat kell magukénak tudniuk.

A helyzet ennél azonban sok esetben bonyolultabb, hiszen gondoljunk csak bele:, hogy egy olyan párkapcsolatot látunk, ahol kikacsintgat a férfi, holott mindent megkap érzelmileg és szexuálisan is…

Nézzük meg hát egy kicsit mélyebben a férfi-megcsalás okait!

1) Minőségi és mennyiségi szexualitás?

A férfi hűtlenség hátterében sok esetben úgy tűnhet, hogy a szexualitás áll. Gyakran előfordul, hogy az együttlétek mennyiségével elégedetlenek a férfiak, de nem ritka az sem, hogy minőségileg vágynának többre, másra, mint amihez otthon hozzájutnak. A szex nagy úr, és ha találnak olyan partnert, akivel kiélhetik vágyaikat, akkor ebből akár tartós viszony is kialakulhat.

De ez így valójában nem igaz. (Hamarosan rátérek a valós okokra.)

2) Kíváncsiság?

Sok helyen hallhatjuk, hogy a hűtlenség egyik mozgatórugója a kiváncsiság. Ténylegesen van valami abban, amit jónéhányszor hallhatunk, hogy „Mutass egy jó nőt, és én mutatok egy férfit, aki unja”.

De akkor hogy lehet, hogy annyi párnál találkozunk azzal, hogy nem csupán egyetlen kis félrelépésről, hanem egy folyamatosan fenntartott külső viszonyról van szó? Ott a kíváncsisággal nem lehet magyarázni a dolgot…

Amiért valóban hűtlenek a férfiak

Egy régóta tartó párkapcsolatban, házasságban, nem biztos, hogy a partnerek megkapják azt a fajta visszaigazolást párjuktól, amelyre szükségük lenne ahhoz, hogy nőnek/férfinak érezzék magukat. A megcsalásos helyzetek mögött mindig ez áll.

Valójában nem szexben vágyik többre a férfi, nem kíváncsiskodásra van szüksége, hanem arra a képre, amelyet a külső partner sugároz vissza őróla. Valójában az önértékelésének van szüksége megélni és megtaspasztalni azt, hogy ő egy szerethető, férfias valaki.

Sőt továbbmegyek: ezt a visszaigazolást a hűtlen fél gyermekkorában nem kapta meg valamelyik szülőjétől. És felnőttkorában azt próbálja meg pótolni. Azt a szeretetet, elfogadást és elismerést, amelyet gyerekkorában nem kapott meg, felnőttkorában próbálja újra és újra megkapni egy vagy több külső viszonyból.

A mindennapok problémái, a gyermeknevelés, a munka és egyéb teendők gyakran felemésztik az összes energiát, és a partnerek elfeledkeznek arról, hogy fenntartsák egymás elismerését és férfiasságukban illetve nőiességükben egymást erősítsék. Ilyenkor a férfi hajlamos máshová fordulni, ahol nem folyton a házimunkával nyaggatja a nő, és nincs ismételten fejfájásra hivatkozás, hanem tisztán megkaphatja önmagáról a hódító férfi képét, a jó ember képét, ami után egész életében fut – merthogy gyeremkkorában nem kapta meg ezeket.

(Így aztán sokszor találkozunk azzal, hogy a legodaadóbb feleséget is megcsalják, mert a feleség sem képes a jelnben betölteni azt a hiányt, amit valaha a férfi szüleinek kellett volna megadni, és amit folyamatosan be akar tölteni és pótolni akar a hűtlen fél.)

Mi a megoldás?

A férfi hűtlenség kezelésében a legnehezebb feladat mindig az, hogy egyáltalán visszahozzuk a férfi szándékát és hajlandóságát a kapcsolatban maradni, a külső kapcsolatból kiszállni.

Sokan azt hiszik, hogy ha ez megtörténik, akkor már csak a szexuális élet problémáinak átbeszélése, a kapcsolatban jelen levő egyéb gondok feltárása, valamint az egymás felé támasztott elvárások, igények megismerése van hátra, és azzal a kapcsolat túl is éli a megcsalást.

A helyzet azonban gyökereinél fogva igényel megoldást, változtatást. Erről többet is megtudhat ingyenes könyvemből, amelyet az oldal aljára görgetve tölthet le.