Hűtlenség

Új videók a megcsalásról

Örömmel jelentem, hogy elindítottam új oldalamat, amelyen a megcsalás témáját dolgozzuk fel sok-sok érdekes és hasznos videós anyaggal.

Akit érdekel az, hogy mi a megcsalás oka, hogyan változik meg egy kapcsolat klímája a hűtlenség után és hogyan állítható helyre a bizalom a kapcsolatban, annak jó szívvel javaslom az oldal felkeresését:

http://megcsalas.hu

 

Férfi hűtlenség

Árulkodó rúzsnyomok az ing nyakán? Ismeretlen parfümillat? Titokban megejtett telefonhívások és titkolózás a internetes előzményeket illetően? Masszív elhanyagolás? Tovább »

Lelki megcsalás. Van ilyen?

A baráti vagy kollegiális kapcsolat férfi és nő között mindig olyan kritikus terület, amely kapcsán nehéz eldönteni, hogy mindkét fél számára ugyanazt jelenti-e a kapcsolat.

Nézzük meg hát, hogy  ilyen helyzetekben az érzelmi közeledéseknek hol van a határa, illetve mikortól beszülünk (lelki) megcsalásról. Tovább »

Mi a megcsalás?

Hogy okkal, vagy anélkül kételkedünk kedvesünk megbízhatóságában, arról sokáig lehetne vitatkozni, hiszen szubjektíven szemlélve a helyzetet mindig  nehezebb tisztán látni.

  • Valóban gondot jelenthet egy ártatlannak vélt, bevallott csók?
  • Kialakulhat konkrét testiség a szórakozásnak induló online ismerkedésből?
  • Van-e visszaút akkor, ha az egyik fél párhuzamosan tart fenn még egy érzelmeken és/vagy szexualitáson alapuló kapcsolatot?
  • Mit lehet kihozni egy párkapcsolatból, ha már megtörtént a baj?

Olyan kérdések ezek, melyeket mindannyian felteszünk magunknak akkor, ha fennáll a megcsalás gyanúja, ha pedig a hűtlenség tagadhatatlanul  megtörtént, alaposan elgondolkodunk a megcsaláról.

De valójában hol kezdődik a megcsalás? Mikortól mondhatjuk azt, hogy ténylegesen hűtlen volt partnerünk? Tovább »

Érzelmi megcsalás

Amikor felmerül a hűtlenség témája, elsősorban a konkrét szexuális együttlét képe sejlik fel előttünk, pedig a megcsalás fogalma ennél jóval szélesebb skálán  mozog.

Egy jól működő párkapcsolatban a felek között létezik egyfajta barátság, ami szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat egymás társaságában, és meg tudjanak nyílni egymás felé. De mi a helyzet akkor, ha mindez a bensőséges kapcsolat egy külső személlyel kerül kialakításra?

De mit is jelent az érzelmi hűtlenség? Milyen hatásai lehetnek? Nézzük!

érzelmi megcsalásAz érzelmi megcsaláshoz még
ennyi testi kontaktus sem szükségeltetik…

 

Vannak olyan házaspárok, akik vitatkoznak azon, hogy történt-e megcsalás vagy nem, mert, hogy csak érzelmi síkon történt. Vannak olyanok, akiknek sokkal jobban fáj az, hogyha a párjuk érzelmileg közeledik valakihez, minthogyha szexuálisan, testileg közeledik valakihez

1) Érzelmi megcsalás: igen, ez is megcsalás!

Vannak olyan szakmai irányok, amelyek azon az állásponton vannak, miszerint az ellenkező neművel kialakított szoros barátság már kimeríti az érzelmi megcsalás fogalmát akkor is, ha nem jár együtt szexuális viszonnyal.

Hiszen – mondja ez az irányzat – a probléma abból van, ha a hűtlen fél a harmadik felé mélyebb érzelmeket táplál, és érzelmileg többet ad magából, mint párjának. Ilyenkor joggal érezheti a partner, hogy bár hű hozzá kedvese, mégsem teljes embert kap személyében.

2) Érzelmi megcsalás = nem, ez nem megcsalás!

Sokan viszont  azt gondolják, hogy egy mély lelki kapcsolat fenntartása nem is hűtlenség igazából.

Amikor valaki érzelmileg, lelkileg kezd el kapcsolódni egy külső személyhez, nagyon sokszor a párja fájdalmára annyit reagál, hogy “ugyan nem történt semmi”. Ezzel próbálja jogossá tenni, igazolni azt, ami történt, és már-már a párját helyezi egy olyan szerepbe bele, mintha vele lenne a gond. Ezért aztán sokan – megcsalt félként –  elnézik a dolgot, vagy magukat okolják, vagy az egésszel nem foglalkoznak, mert hát, hogy tényleg az érzelmi megcsalás, akkor lehet, hogy nem is megcsalás.

Hogyha valaki egy ilyen helyzetet megcsalásnak érez, akkor azt onnantól kezdve megcsalásnak kell tekintetni és nincs vita. Ha viszont egy házaspár az érzelmi megcsalást nem tekinti annak, mert nem történt komolyabb dolog, akkor nem kell annak tekinteni.

A megcsalást, ha az érzelmi síkon is történik és ez valamelyikünknek fáj, megcsalásnak kell tekinteni.

A személyes véleményem és tapasztalatom az, hogy egy mély érzelmi kapcsolat hatásai egy az egyben megegyeznek a szexuális jellegű hűtlenség hatásaival.

Hiszen ha az ember nem a párjával, hanem valaki mással beszéli meg a problémáját, az érzéseit, akkor lényegében az életének abban a részében helyettesíti a párját valakivel.

Ha ezt nehéz elhinnünk, gondoljuk csak át ezt az egészet egy párhuzamos példával.

  • Mi történne, ha a szexuális életünkben lennének problémák?
  • Vajon akkor is az a helyes megoldás, hogy a kapcsolatunknak azt a részét valaki mással élnénk meg?
  • Esténként elmennénk máshoz szerelmeskedni, majd reggel hazaérve a párunkkal reggeliznénk, mint hogyha semmi sem történt volna?

Az érzelmi közeledés tehát legalább ugyanolyan veszélyes, mint a szexuális közeledés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy könnyű belesodródni egy mélyebb rétegeket megérintő hűtlenségi kapcsolatba,  amelynek súlyáról a “hűtlen fél” általában nem akar tudomást venni.

Miért veszélyes játék?

Ha érzelmileg valami hiányzik a kapcsolatból (illetve eredendően gyermekkorukban a szülőnktől!!!), nem ritka, hogy a egyik fél máshonnan igyekszik megkapni azt.

Az ilyen jellegű kapcsolatok kiépítése azonban magában hordozza a veszélyt, hogy a hiányról nem beszélünk otthon, az okát alapjaiban nem kezeljük, hanem csak az érzelmi “éhséget” pótoljuk kívülről.

Így  nem sikerül rendezni a viszonyt, és még inkább eltávolodnak majd egymástól.

Azzal a ténnyel nem szállhatunk vitába, hogy az érzelmi hűtlenség nem azonos a fizikai megcsalással, mégis kockázatos játékot űz az, aki egy harmadik fél irányába táplál mélyebb érzelmeket.

Persze nyilvánvaló, hogy senki nem tervezi előre mindezt. És igazán az sem számít, hogy felületes ismeretség, vagy a kollegával töltött baráti szabadidő mélyül el, és vesz új irányt.

De amikor érezzük, hogy amit teszünk, fájna a másiknak, és a titkolózás legapróbb jelét véljük magunkon felfedezni, tudjunk róla: elindultunk a hűtlenség útján…

Mit tegyünk megcsalás után? Megbocsátás, újrakezdés, bizalomépítés

Ismeretlen, ám annál többet eláruló üzenetek partnere telefonjában? Titokban megejtett telefonbeszélgetések és egyre elszaporodó túlórák? Túlzott kedvesség vagy túlzott visszahozódás?

A megcsalásnak számos olyan jele lehet, melyeket csak azok nem vesznek észre, akik szeretik homokba dugni a fejüket. A struccpolitika azonban a lehető legrosszabb választásnak bizonyul, hiszen ha a partner úgy érzi, „büntetlenül”, mindenféle következmények nélkül járhat tilosban, az egyre rombolóbb hatással lesz a kapcsolatra, és mindkettejük pszichéjére. Tovább »

A hűtlenség pszichológiája

Amikor a megcsalás kerül szóba, számos történetet le lehetne írni róla. Én magam naponta kapom azokat a leveleket, amelyekben furcsa, olykor megható történésekről adnak hírt az olvasóim. De vajon mit mond a megcsalásról a pszichológia? Tovább »

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes könyvünkért és online tanfolyamunkért, amelyet már több, mint 20.000 magyar házaspár töltött le magának:

Hogyan kezeljem
a párommal
a konfliktusainkat?

AJÁNDÉK minikönyv
117 napos minitanfolyam
az Ön és párja közötti
konfliktusok kezeléséről

e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév

E-mail cím

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Hogyan tud egy pár kijönni a megcsalás okozta válságból? Videó itt:

Cikkek téma szerint

Töltse le MOST az ingyenes ajándékokat:

megcsalás, hűtlen, szerező

Hogyan kezeljem a párommal
a konfliktusainkat?

AJÁNDÉK minikönyv

117 napos minitanfolyam
a konfliktusok kezeléséről

e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév

E-mail cím

© 2007-2017 - dr. Mészáros Ádám - Minden jog fenntartva!