Gondolatok a házastársi hűtlenségről

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. december 18. - 12:51

Magyarországon a jelenlegi statisztikai adatok szerint már minden második házasság válással végződik.

Hogy az alkoholizmus, a házastársi hűtlenség, vagy éppen a kapcsolat kihűlése tehető felelőssé a válások egyre nagyobb száma kapcsán, tulajdonképpen mindegy is. Jelentősége akkor van ennek, ha a házasság megmentéséről, és az ezzel együtt járó hosszú útról van szó.

Nézzük meg hát részletesen: mit tehetünk a házasságunkért, ha a társunk megcsalt?

Megcsalt a házastársam. Miért?

Bár nőként sokan gondolják úgy, hogy a teremtés koronáit néha csak a testi vágyak kielégítése hajtja, érdemes azonban végiggondolni:  megtett Ön nőként mindent annak érdekében, hogy partnere ne máshol keresse a boldogságot?

Hasonlóképpen fontos tudni az erősebbik nem képviselőinek is azt, hogy a sokszor több fronton is helytállni köteles nőnek sok év elmúltával is szüksége van a dicsérő szavakra, a bókokra, és arra, hogy valóban meg tudja élni nőiségét a hölgy még az évek előrehaladtával is. A gyakran harmadiknál keresett érzelmi többletet a férj is sok esetben meg tudná adni több odafigyeléssel.

Fontos azonban tudni, hogy a házastársi hűtlenség igazán nem is a harmadik személyről szól, sokkal inkább annak a hiánynak a pótlásáról, ami már egy ideje jelen van a házasságban, akár érzelmi, akár testi szinten. Sőt – és ez a legfontosabb tudnivaló – az elfogadásban, elismerésben, férfiasságban/nőiességben megélt hiány az esetek jelentős részében a hűtlen fél gyerekkorából ered. Amit apa vagy anya nem adott meg, az – tudat alatti szinteken – mind a mai napik hiányzik. És ezt pótoljuk igazán a külső kapcsolatban.

Helyrehozható? Hogyan?

Megfontolandó, hogy helyre lehet-e, vagy egyáltalán helyre akarják-e a felek hozni azt, ami végül a házastársi hűtlenséghez vezetett.

Szakmai szempontból azt tapasztaljuk, hogy a legfontosabb a házaspár szándéka. Ha mindkét fél akarja a kapcsolatot, akkor a legfontosabb irány az, hogy abbamaradjon egymás további bántása és a hibás keresése. Abban az esetben, ha a közösen kialakított élet mindkét fél számára megéri, hogy bejárják a megbocsátás és az elfogadás rögös útját, akkor minden esély megvan a továbblépésre, és a kapcsolat újbóli felépítésére.

Persze sok esetben csak az egyik fél akarja a megoldást, és a megingott bizalommal is nagyon nehéznek tűnik együttélni, de a megcsalásig vezető út, a másikban zajló folyamatok megismerése rendkívül sokat segíthet akkor, amikor úgy érezzük, ez már soha többet nem lesz olyan, mint volt. (Ebben segít az oldalunkon ingyenesen letölthető minikönyvem is.)

Gondoljuk higgadtan végig!

Nagyon fontos, hogy még időben meghozzuk a megfelelő döntéseket, mielőtt a kapcsolatunk hűtlenséggel, hazugságokkal, és mindezeknek a gyermekekre gyakorolt hatásokkal teli szenvedéssé válna.

Egy rosszabb életperiódus, vagy a nem tervezett, villámcsapásszerű félrelépés tévedése után azonban mindenképpen megfontolást érdemel a kapcsolat megmentése.

Ha mindkét fél nyitott arra, hogy megmentsék a menthetőt, akkor érdemes aktívan tenni a kapcsolat javításáért.