Így változik meg egy pár megcsalás után

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2017. július 31. - 21:02

Mi a legnagyobb veszély egy párkapcsolatra nézve a hűtlenség kiderülése után? Hogyan alakul a hátlen fél és a megcsalt fél viselkedése megcsalás után?

Létezik egy érdekes jelenség, amikor megcsalás történik egy kapcsolatban, akkor onnantól kezdve a pár mindkét tagjára felkerül egy furcsa szemüveg.

A hűtlen fél viselkedése megcsalás után

A hűtlen fél teljesen új nézőpontból tekint rá a kapcsolatára. Elkezdi a párja hibáit nézni, elkezdi a párját okolni. Keresi az indokokat, hogy miért volt jogos a megcsalása, és folyamatosan azzal van elfoglalva, hogy a negatívumokat keresse.

Ezáltal az ő hűtlensége és az, hogy a párját elárulta, nem tűnik olyan nagy dolognak. Hiszen sok mindennel igazolni tudja, jogossá tudja tenni, hogy a hűtlenség az hűtlenség.

Valójában egy negatív szemüveg kerül a hűtlen félre azért, hogy a belső lelkiismeret-furdalását egy kicsit enyhíteni tudja. Hiszen, hogyha bebizonyítja, hogy a párja rossz volt, a párkapcsolata rossz volt, és ő nem tehetek semmiről, akkor végül is a hűtlensége az egy teljesen jogos, elfogadható történés volt.

A megcsalt fél viselkedése megcsalás után

Onnantól kezdve, hogy a megcsalás kiderül, általában a megcsalt félre is egy furcsa szemüveg kerül. Hogy pontosan milyen, az mindenkinél más és más. De ami nagyon gyakori:

  • Van, aki elkezd megharagudni a párjára, a gonoszat látja benne, a rosszat látja benne
  • Van, akire olyan szemüveg kerül, hogy elkezdi magát okolni és csak a mag hibáit látja, ostorozza magát, önértékelési problémái felerősödnek, mert úgy érzi, hogy ő rontotta el ezt az egész helyzetet, ő magát okolja a történtekért.
  • Van, akire olyan szemüveg kerül, hogy egyszerűen nem tud megbocsátani. Annyira fáj neki, ami történt. Egyfajta áldozat szerepet vesz fel és ebből az áldozat szerepből nézi a kapcsolatát.

Kiút a megcsalás okozta krízisből

A hűtlenség miatt feldúlt kapcsolatból úgy lehet igazán kijönni, hogy a maga szemüvegét mindenki leveszi magáról. Érdemes egy lépést hátrébb állni és egy kicsit kívülről ránézni a kapcsolatra. Aki erre képes, az onnantól kezdve visszatud térni abba a kiegyensúlyozott, harmonikus alapállásba, amiben régen volt. Még a megcsalás előtt.

Sajnos, hogyha mindezt egy pár nem veszi észre magán, egyik fél sem látja a párján és főleg önmagán, hogy a szemüvege megváltozott, akkor nagyon nehéz kijönni a megcsalás okozta krízisből.

Aki szeretné újjáépíteni a kapcsolatát, érdemes erről minél többet tanulnia, mert végig lehet venni és meg lehet tanulni, hogy milyen tipikus szemüvegeket szoktunk felvenni magunkra, amelyet észre sem veszünk, hogy rajtunk van! Viszont mivel általuk teljesen máshogy látunk rá a kapcsolatra, sokkal nehezebbé válik a pozitív irányú változás a kapcsolatban.

Sok erőt kívánok a változásokhoz, a megcsalás feldolgozáshoz és az újjáépítéshez, érdemes ezeket a szemüvegeket megfigyelni magunkon és mielőbb levenni! Nem mindig könnyű, ehhez kívánok különösen sok erőt.