Lelki megcsalás. Van ilyen?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. november 20. - 13:26

A baráti vagy kollegiális kapcsolat férfi és nő között mindig olyan kritikus terület, amely kapcsán nehéz eldönteni, hogy mindkét fél számára ugyanazt jelenti-e a kapcsolat.

Nézzük meg hát, hogy  ilyen helyzetekben az érzelmi közeledéseknek hol van a határa, illetve mikortól beszülünk (lelki) megcsalásról.

Csak óvatosan!

Azok, akik hasonló helyzetben vannak, jól tudják, hogy akár a felek közötti intimitást és a párkapcsolat létét is veszélyeztetheti, ha a harmadik felé komolyabb és mélyebb érzelmeket táplál az egyik fél, mint saját partnere felé.

A kapcsolat működőképessége ugyanis jelentősen függ attól is, mennyire tudják megélni egymással érzelmeiket a felek, szívesen töltik-e szabadidejüket együtt.

Abban az esetben, ha ez utóbbiak kapcsán hiányérzete van az egyiknek, és úgy érzi, a harmadik fél, az a bizonyos barát többet kap partneréből, már felmerül a lelki hűtlenség kérdése.

Ha gondunk van a kapcsolatunkban, akkor a felelős hozzáállás az, hogy ezt felismerjük magunkban, és beszélünk erről a társunkkal.

Ez persze a gyakorlatban nem mindig egyszerű, mert a hiányokat csak szépen lassan kezdjük el érezni, miközben belesodródunk egy új kapcsolatba. De egy dologról nem szabad elfelejtkezni!

Abban a pillanatban, amikor érezzük, hogy amit teszünk, fájhat a társunknak, elindultunk a hűtlenség lejtőjén. Mert attól a bizonyos pillanattól kezdve két lehetőségünk van:

  • vagy abbahagyjuk a lelki kapcsolódást a külső személlyel, vagy pedig
  • – tudva a társunk várható fájdalmáról – titokban építjük tovább a kapcsolatot.

Ez utóbbi eset már megcsalásnak számít.

Ismerkedés online: vonzó a névtelenség

Manapság egyre gyakoribb az internetes kapcsolatépítés. Mindannyiunk életében jelen van az internet, és bizonyára sok olvasóm is ismerkedett rajta keresztül.

Hogy a közös érdeklődési kör, a közösségi portálok használata, vagy a kifejezetten partnerkereső oldalak hozzák össze az embert valakivel, abból a szempontból mindegy is, hogy az ilyen jellegű kapcsolat magában hordozza a partnerhez való érzelmi hűtlenség veszélyét.

  • Vannak, akik személyesen soha nem találkoznak azzal, akivel talán legmélyebb titkaikat beszélik meg.
  • De nem ritka az sem, hogy az internetes ismeretség névtelenségéből egészen az ágyig vezet az út.

Az érzelmi hűtlenséghez, és a partner ezzel járó fájdalmához, a közös intimitás és a partner részéről érzett bizalom elvesztésének keserűségéhez azonban nem is feltétlen kell, hogy tényleges testiség alakuljon ki egy harmadik személlyel.

Lelki és testi hűtlenség együtt

Persze bonyolódik a helyzet akkor, ha szexuális viszony is megelőzte, vagy az érzelmi szál fenntartása mellett párhuzamosan jelen van a hűtlenkedő részéről. Ilyen esetekben sincs vita általában a párok között: megcsalás történt!

Természetesen jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi tartja ezek ellenére a párja mellett azt, aki már nem csak testileg, de érzelmileg is máshoz kötődik. Miért marad a megcsalt fél ebben a megalázó helyzetben?

A párkapcsolatban élők erre mindig találnak megfelelő – általában felületes – választ saját maguk számára. A közös gyermekek, az anyagiak, vagy a megszokott életvitel további fenntartása miatt rengetegen élnek olyan kapcsolatban, ahol azt tapasztalják meg, hogy nem kellenek a másiknak.

Az ilyen kapcsolatoknál mindig érdemes elgondolkodunk a gyermekkorunkon, hogy a szüleink mennyire figyeltek ránk, mennyire fogadtak el, mennyire értékeltek. Mert a probléma gyökereit ott kell keresnünk.

(Szakemberként sok esetben látjuk azt, hogy a gyerekkorban hiányzó elfogadást és értékelést pótolja a hűtlen fél a kapcsolatában. A megcsalt fél pedig szintén a gyerekkori értékelések hiánya miatt alacsony önértékeléssel bír, és emiatt törődik bele, hogy kihasználja a társa. Valójában ugyanazokat a sémáka éljük és keressük felnőttkorunkban, amelyeket gyerekkorunkban is megtapasztalunk – így vélekedik az új, sématerápiás irányzat.)

Mi a teendő?

A lelki megcsalás – amely során helyettesítjük a párunkat egy bizonyos párkapcsolati funkcióban – fájdalmakkal és sérülésekkel jár:

  • Megcsalt félként ott állunk tehetetlenül, és úgy érezzük, nincs ráhatásunk a másik érzéseire
  • Hűtlen félként pedig néha kezelhetetlennek érezzük az érzéseinket, amelyek húznak a külső kapcsolat felé és távolítanak a párunktól

Tény viszont, hogy azok, akik tudatosan szeretnék az elkövetett hibákat feldolgozni, és megtalálni újra az együtt töltött idő szépségét, képesek túllendülni a múlt árnyain.

Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy ismerjék a lelki hűtlenség kezelésének pontos lépéseit.

Erről szóló ingyenes könyvemet jó szívvel ajánlom elolvasásra. Az oldal aljára görgetve máris letölthető!