Van kiút, ha megcsal a felségem? 5 segítő tanács férfiaknak

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. március 15. - 06:35

Bár napjainkban nem számít ritkának a nyitott kapcsolat sem, mégis tény, hogy egyetlen jóérzésű férj sem tud elmenni amellett az árulás mellett, melyet a másik fél hűtlensége jelent. Valahol génjeinkbe kódolt a monogámia elvárása a partnertől.

De vajon miért hűtlenek a feleségek és mit tehetünk, ha bekövetkezett a baj?

Miért megy félre egy nő?

Azok, akik párkapcsolatban élnek,  hajlamosak arra, hogy a párkapcsolati problémák elől, illetve jelenbeli és gyermekkorból fakadó érzelmi hiányaik pótlása céljából egy külső viszonyba meneküljenek.

Nőnek lenni napjainkban egyáltalán nem könnyű. A karrier építése mellett a család koordinálása, a háztartás vezetése is olyan területek, ahol egy nőnek helyt kell állni, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy minden hölgy szeretne nő is maradni. Ha a párkapcsolatában, házasságában már kizárólag a házvezetőnő, az anya és a dolgozó nő szerep marad neki, akkor elődordulhat valahol máshol kívánja megélni mindazt a nőiességet, amelyet a férj, vagy a partner már talán rég nem lát benne.

Szokás mondani, hogy a a nők a hűtlenségük során komoly érzelmeket táplálnak a harmadik személy iránt.Viszonylag ritkán fordul elő, hogy kizárólag a testi örömök miatt fordulna egy hölgy máshoz, természetesen a kivétel ez esetben is erősíti a szabályt. (Valójában azonban a külső kapcsolatban megkapott visszajelzésekbe, megerősítésekbe és önmagukról szerzett új ismeretekbe szeretnek bele.)

Egy feleség hűtlenségében tehát sok tényező játszhat szerepet:

  • a meg nem élt nőiesség
  • a partner részéről az odafigyelés hiánya
  • gyerekkori szülői szeretet, elfogadás hiánya (amelyet fenőt korában külső kapcsolatban próbál pótolni)
  • a feleség spirituális, önismereti fejlődése, elnyomott személyisée

(A megcsalás további okairól 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemen tudhat meg többet.)

Az első kérdés: mit rontottam el?

A férfiak talán ott követik el a legnagyobb hibát, hogy természetesnek vélik mindazt, amit a nőtől kapnak.

Sokszor hallani, hogy míg egy nő igyekszik az élet minden területén megfelelni, addig a férfiak mindezt kizárólag a karrier terén követelik meg saját maguktól. Egy kapcsolat működőképessége mindig kettőn múlik.

Fontos, hogy erősítsük partnerünkben saját nemiségének megélését, annak kibontakoztatását a maga teljességében. Ha nem megyünk el a hétköznapokban a másik mellett, nem feledkezünk meg arról a kezdeti tűzről, ami eleinte hozzáláncolt, akkor akár hosszú évek múltán is megmarad a meghittség, és ezzel együtt mindkét félnek saját magával szemben támasztott követelményként a hűség.

Mit tegyek? (5 + 1 rövid tanács)

Ha fény derül a hűtlenségre, legyen szó akár lebukásról, akár beismerésről, elsősorban az a kérdés, érdemes-e folytatni a kapcsolatot. Van-e visszaút, újrakezdés? Íme a legfontosabb tanácsok a helyzetből való kilábaláshoz.

  1. Mielőbb tisztázzuk a történteket a párunkkal!
  2. Mindig tegyük fel magunknak a kérdést: mi az én részem a történtekben? Merjük beismerni, ha hibáztunk!
  3. Ne menjünk bele negatív érzelmi spirálba, ne engedjünk teret az önsajnálatnak, a bosszúnak, a megrögzött visszaszerzési vágynak
  4. A helyzet megoldásáért várjuk el a feleségünktől is a visszatérést!
  5. Ne csak a saját magunk megváltozásával foglalkozzunk, hanem a társunktól is várjuk el az őszinteséget!
  6. Menjünk végig 1-2 hónap alatt a párunkkal hűtlenség kezelésének lépésein (erről letölthető könyvemben részletesen is olvashat)!

Megcsalt férjeknek készítettem ezt a videót: