Megcsal a férjem: mit tegyek?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. március 15. - 07:12

Internetes társkereső oldalak, célirányosan a kalandra kiélezett portálok, reklámok, filmek és online ismerkedési lehetőségek- csak néhány azok közül, melyek mindennapjainkban hűtlenségre csábítanak. Elég kilépni az utcára, bemenni a munkahelyre, vagy egy szórakozóhelyen eltölteni néhány órát, és máris bebizonyosodik, hogy napjainkban a megcsalás már korántsem olyan tabuként kezelt terület, mint az nagyanyáink idejében volt.

Sokan ezzel kendőzik el a történteket, holott érdemesebb lenne először magunkba nézni, és átgondolni, vajon miért is szeretnénk a tiltott útra lépni, ezzel megalázva azt az embert, aki gyakorlatilag társ a mindennapjainkban.

Megcsalt a férjem, mit tegyek? Hol rontottam el? Miben jobb az a másik? Tényleg csak egy volt neki, vagy lépten-nyomon a hűtlenség lehetőségét kereste? Hogyan bízhatnék benne a jövőben? Van-e egyáltalán jövője ennek a kapcsolatnak, vagy célszerű mihamarabb továbbállnom? – olyan kérdések ezek, amelyekkel minden megcsalt nő foglalkozik.

Miért lép félre a férfiak?

Nem magától értetődő, hogy mindig a hűtlen fél a hibás, hiszen számos tényező, történés és esemény vezethet odáig, míg valaki a megcsalást választja boldogsága eszközéül. Tény azonban, hogy a döntést mindig a félrelépő hozza meg végső soron arról, hogy belemegy- e egy tiltott kapcsolatba, amelynek sok esetben tényleges jövője nincsen.

Soha nem mehetünk el a már említett kiváltó okok mellett sem:

  1. Nem ritka az sem, hogy a kapcsolatból kialudt tüzet szeretnénk valamiként újra megélni, annak minden izgalmával és fékevesztett szenvedélyével együtt. Amikor együtt élünk valakivel, hajlamosak vagyunk a hétköznapok rutinjában elveszni, és elfeledkezünk arról, milyen szoros, mély és izgalmas férfi-nő viszony volt egykor közöttünk partnerünkkel. Ilyenkor egy ismeretlen, vagy éppen nagyon is ismerős idegen a jó helyen és időben talán eséllyel léphet be harmadikként, titkos szeretőként életünkbe.
  2. De a valós okok sokszor nem is csak a házasságban, párkapcsolatban keresendőek, hanem sokkal régebbre, talán egy másik párkapcsolatban, vagy akár a gyermekkorban elszenvedett sérelmekre vezethetőek vissza. A gyermekkori elfogadás- és figyelemhiány pótlásáról szól leggyakrabban a hűtlenség. Erről még írok e cikkemben egy kicsit részletesebben.

De fontos kérdés: felmentést ad ez valójában a férfinak akkor, ha kiderült a hűtlenség? Kevésbé számít megcsalásnak, ha pusztán testiségről volt szó? Vagy éppen ez az, ami végképp tönkreteheti egy nő önbizalmát és magába vetett hitét?

5 tanács, hogy jól tudja kezelni a helyzetet!

Mit tegyek, ha megcsal a férjem? Tűrjem, és nyeljem le az ezzel járó megaláztatást és fájdalmat? Vagy inkább borítsak fel mindent, jöjjön a válóper, a szétköltözés? Mennyire viseli ez majd meg a gyermekeket?

Bár a kezdeti sokk alkalmával sokan inkább választják a külön élést, vagy a néhány hétig tartó mosolyszünetet, de ha már házasságról van szó, akkor mindenképpen rendezni kell a dolgot ilyen vagy olyan kimenetellel.

Nagyon sok feleségtől kapok leveleket, megkereséseket, hogy mit kell tenni olyankor, amikor kiderül a megcsalás, vagy mit kell tenni olyankor, amikor már egy jó ideje hűtlen a férje valakinek, és mi a kivezető út. Erre azt tudom mondani, hogy minden házaspárnál más és más a kivezető út.

0) Tanuljon!

Amit mindenek előtt javaslok, hogy érdemes minél mélyebben elmélyedni a megcsalás témájában. Sajnos olyan sokan küzdenek ezzel a problémával, hogy ma már kialakult egy olyan lépéssor, egy olyan szempontrendszer, egy olyan megoldási rendszer, amellyel el lehet juttatni egy házasságot oda, hogy visszataláljon egy férfi és egy nő egymáshoz. Azt tapasztalom, hogy megcsalás után általában egy fajta ilyen zűrzavaros  helyzetbe kerülnek nagyon sokan és nem tudják, hogy mit is csináljanak. Minél többet olvas az ember az interneten, annál jobban azt látja, hogy sokféle irány létezik és végül nem tudja, hogy mit csináljon. Én abban hiszek, hogy akkor tudunk jó megoldást hozni, hogyha kellően felkészültek vagyunk, é vannak biztos pontok, tudásunk, hogy pontosan milyen helyzetekben mit kell meglépni.

1) Döntsön!

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy akarunk-e egyáltalán harcolni ezért a kapcsolatért, ha ugyanis a szándék nincs meg mindét félben, akkor valójában semmilyen terápia és békülési kísérlet nem hozhat eredményeket.

2) Kommunikáljon a férjével!

Napjainkban nem ritka, hogy a gyermekek, vagy a közös anyagiak indokolják azt, hogy a partnerek a hűtlenség ellenére is együtt maradjanak. A struccpolitika helyett azonban mindenképpen javasolt tisztázni a helyzetet, hiszen ha továbbra is elmennek a partnerek a problémák mellett, vagy egyáltalán tudomást sem vesznek róluk, akkor könnyen lehet, hamarosan ismét a hűtlenség csapdájában találják magukat.

3) Merjen kérdezni!

Ha belül tudjuk, beleadtunk mindent a kapcsolatba, és a férfi mégis máshol kereste a boldogságot, akkor miért nem tesszük fel egyszerűen a kérdést neki, hogy miért? Mire vágyott volna?

(Tapasztalataim szerint a hűtlen fél a megcsalás okaiként általában a házasságban megtapasztalt negatív élményeit, a társa hibáit szokta említeni. A valóságban azonban mindig találkozunk azzal is, hogy a hűtlen fél elfogadásban, szeretetben, figyelemben, önbizalomban érez hiányokat. Ezeket a hiányokat látszólag a házasságában nem kapja meg, de a valóságban ezek a hiányok gyermekkorból fakadnak: szülői el nem fogadásból, gyermekkorban megtapasztalt szeretetlenségből és leértékelésből. És a hűtlen fél ezeket a gyerekkori hiányokat igyekszik pótolni a külső kapcsolatában is.)

4) Érzelmileg legyen stabil!

Érdemes az önostorozást félretenni. Nem viszi előre a folyamatot. Érdemes a  sértettséget is félretenni. A sérelmek folyamatos felemlegetése és a saját magunkkal kapcsolatos kishitűség nem visznek előbbre. A sebzett női lélekkétségtelen, hogy megnyugvásra vágyik, és szeretné saját magának bebizonyítani, hogy igenis lehet rá kívánatos, vonzó nőként tekinteni. De ezek mind csak a magunk egyensőlyának kereséséről szól, ami fontos ugyan, de a kapcsolatot is rendezni kell!

 5) Legyen magabiztos!

A praxisomban azt tapasztalom, ha van egy elszánt feleség, aki felelősen, tudatosan, a másik bántása nélkül kiáll azért, hogy itt és most tegyünk azért, hogy rendezzük ezt a felborult állapotot, akkor a házasság igenis megmenthető. Ez a hozzáállás a legfontosabb. Ezzel a hozzáállással lehet végigmenni a hűtlenség kezelésének speciális lépésein, amelyekkel kezelhető, rendezhető egy megcsalástól megrogyott házasság. Erről többet is olvashat letölthető könyvemben itt:

+1) Értse meg a megcsalás okát!

Ha a megcsalás oka jön elő kérdésként, nem arra kell gondolkodni feltétlen, hogy valami nem volt jó a kapcsolatban, valamit keres a férjünk, amit tőlünk nem kapott meg. A megcsalás oka nagyon sokszor az, hogy a hűtlen férj nem érzi magát elég férfinak, nem kap elég pozitív visszajelzést, és ezeket a visszajelzéseket keresi a külső viszonyában. Ezzel azt kapja meg kívülről, hogy ő férfi, jó ember. Soha nem a szerető személyért van igazán oda a hűtlen férfi, hanem azért a képért, amit ott megélhet magáról.

Sokkal könnyebb a megoldást megkeresni a hűtlenség feldolgozása során, ha nem magunkat kezdjük el okolni, hanem megértjük és elfogadjuk a másikban, hogy ő így működik. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem a feleség hibája, hogy a férje állandóan visszajelzésekre vágyik. Ezt nagyon sok férfi gyerekkorából hozza. (Ha például egy férfi  édesapja soha nem ismerte el és szerette őt gyerekként, akkor egész életében arra vágyik, hogy ezeket a visszajelzéseket megkapja.)

Amit javaslok, hogy tanuljunk minél többet a megcsalásról, tanuljuk meg lépésről lépésre, hogy milyen helyzetben milyen lépéseket érdemes meglépni. Válasszuk ki a nekünk tetsző lépést, és kezdjünk el tenni a kapcsolatunkért. A jó hírem az, hogy lehet tenni a kapcsolatért. Én ehhez kívánok sok erőt és lelkesedést és hitet, hogy sikerüljön a helyzetből kijönni!