Megcsal a párom!

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2010. augusztus 31. - 10:55

Amikor benne élünk egy kapcsolatban, szeretnénk azt hinni, hogy egyedüliek vagyunk párunk számára, és még csak meg sem fordul a fejében, hogy tévúton keresse akár a boldogságot, akár csak a néhány percre szóló kielégülést.

Aztán jön a döbbenet, a lebukás,  s ezzel együtt apró darabokra hullik minden, amit hónapok, évek, esetleg évtizedek alatt felépítettünk a másikkal.

Kezdődik a hibás keresése, ki volt a harmadik, miért és miben jobb, mint mi. Alapesetben azonnal csomagolunk, vagy kiadjuk az útját a másiknak. Aztán következhet a féktelen harag, a bosszúvágy, a névtelen telefonok a gonosz csábítónak, az e-mail fiókok feltörése, és hasonló kétségbeesett harcok, melyeknek értelme azonban nincs. Az első sokk után legtöbbször belátjuk, hogy dönteni kell: vele, vagy nélküle.

Adjunk-e új esélyt?

megcsal a páromMegdöbbentőek a vonatkozó statisztikák, melyek szerint meglepően sokan élnek olyan párkapcsolatban, amely már átélt, túlélt legalább egy megcsalást.

Vannak, akik úgy gondolják, egyetlen botlást meg lehet bocsátani, mások a közösen felépített élet, az anyagi biztonság, vagy a gyermekek miatt választják azt, hogy „lenyelik a békát”, és továbblépnek a történteken. A kérdés minden esetben az, hogy valóban megtörtént-e a továbblépés, vagy pusztán racionális okok szem előtt tartásáról és kényelemről van szó.

Szakmai szempontból a megcsalásnak két típusa van:

  1. Vannak, akik képtelenek megmaradni egyetlen partner mellett, és önértékelésük folyamatos megerősítése, saját maguknak való bizonyítási kényszer, kapuzárási pánik, vagy éppen önző hozzáállás miatt folyton keresik a félrelépés lehetőségét.
  2. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az is előfordulhat, hogy valaki úgy lép tévútra éveken át rendszeresen ugyanazzal, hogy közben erről partnerének még csak fogalma sincsen. Természetesen ez – amikor a partner egyetlen személlyel tart fenn külső kapcsolatot – egy teljesen más helyzet, mint az előbbi.

 

Kutyából nem lesz szalonna – mondják gyakran, és a megrögzött hűtlenkedőkre ez valóban igaz is, akkor ha nem kezdenek el komolyan önmagukkal foglalkozni: fejleszteni az önismeretüket és javítani az önértékelésüket.

Akkor mi a teendő?

Az első lépés: tenni

A legfontosabb, hogy kezdjen el tudatosan tenni a helyzet megoldásáért!

Hiszen gondoljunk csak bele: ha a kapcsolat „összetevői” ugyanazok maradnak, mint régen, akkor végeredmény is ugyanaz lesz!

Az Ön és párja közötti problémákon természetesen lehet tovább rontani, sajnos ez a legkönnyebb. De ami nagyon fontos, az az, hogy javítani is lehet.

Második lépés: átgondolni a teendőket


Ezért jó szívvel javaslom, hogy ismerje meg a kapcsolat visszaállításának, helyrehozásának lépéseit ingyenes könyvemből, amelyet most innen letölthet: