Megcsalás a múltban

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2010. szeptember 15. - 11:59

Hogyan dolgozzuk fel féltékenység nélkül?

Ha a saját vagy a párunk múltjában a megcsalás már előfordult, akkor az emlékek, a múlt tudata minden nap ránk nehezedő súlyként nyomaszt.

Nézzünk meg két tipikus helyzetet, amikor a múltbéli félrelépés féltékenységet okozhat:

1) Megcsalás áldozata voltam

Féltékennyé válhat az ember attól, hogy egy korábbi kapcsolatában megcsalták, és ezért a következő kapcsolatában elkezd attól félni, hogy megint otthagyják.

Bár a partner nem ugyanaz, mégis tudat alatt hat rá a rossz emlék.

Tanács: keressen egy beszélgetőtársat, akivel beszélgetni tud a rossz emlékeiről és az akkor megélt érzésekről! Ha ugyanis az akkori történéseket alaposan ki tudja beszélni önmagából, egyre kevésbé fognak hatni Önre, és a rossz emlékekből fakadó bizalmatlansága eltűnik.

2) A párom korábbi kicsapongásai

Ha valaki tudja a párjáról, hogy az már korábban otthagyott valakit egy új, izgalmasabbnak ígérkező kapcsolat miatt, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy bizalmatlan lesz a párjával szemben.

Hiszen az fog lebegni a szemei előtt, hogy „amit egyszer már megcsinált mással, azt bármikor megcsinálhatja velem is”.

Érdekesség, hogy ez a fajta féltékenység azokban a legerősebb, akik a titkos harmadik szerepét töltötték be a párjuk korábbi kapcsolatában.

Tanács: beszélgessen minél többet a saját érzéseiről, és beszéltesse a párját az előző kapcsolatában történt félrelépésről, mintha Önnel lett volna hűtlen.