Mit tegyünk megcsalás után? Megbocsátás, újrakezdés, bizalomépítés

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2010. augusztus 19. - 15:26

Ismeretlen, ám annál többet eláruló üzenetek partnere telefonjában? Titokban megejtett telefonbeszélgetések és egyre elszaporodó túlórák? Túlzott kedvesség vagy túlzott visszahozódás?

A megcsalásnak számos olyan jele lehet, melyeket csak azok nem vesznek észre, akik szeretik homokba dugni a fejüket. A struccpolitika azonban a lehető legrosszabb választásnak bizonyul, hiszen ha a partner úgy érzi, „büntetlenül”, mindenféle következmények nélkül járhat tilosban, az egyre rombolóbb hatással lesz a kapcsolatra, és mindkettejük pszichéjére.

  • De mégis mit lehet tenni akkor, ha a hűtlenség egyértelművé vált?
  • Valóban csak a szakítás, vagy a válás az egyetlen ésszerű megoldás?
  • Fel lehet-e állni akkor, amikor önbecsülésünk és a másikba vetett bizalmunk romokban hever?

A megcsaláson átesettek véleménye megegyezik abban, hogy bár örök tanulság marad az esemény, mégis létezik újrakezdés – természetesen kizárólag abban az esetben, ha mindkét fél nyitott erre, és hajlandóak változtatni a közös jövő érdekében. Nézzük most azokat a legfontosabb lépéseket, melyeken mindenképpen át kell rágni magunkat akkor, ha hűtlenség történt!

1) Készüljünk fel a tipikus reakciókra!

Megcsalás után a hűtlen fél nagyon gyakran passzívvá, vagy pont ellenkezőleg, nagyon aktívvá válik. Mégpedig azért, hogy csökkentse a saját lelkiismeret-furdalását, a bűntudatát, a tettének súlyát.

1) Passzivitás megcsalás után: védekezés

A megcsaló fél, hogy megértesse a párjával csúnya tettét, a megcsalás után megkeres minden olyan indokot és érvet, amely a tette súlyosságát csökkenti. Elkezd védekezni, magyarázkodni.

1) A legkézenfekvőbb felmentés az, „hogy mindenki ezt csinálja”, amit persze a médiákból ömlő filmek, műsorok tömkelege is igyekszik megerősíteni.

2) De nagyon gyakori a „nem kaptam meg tőle azt, amire szükségem lett volna” típusú indok is. Ez már szinte támadásnak is felfogható. De mi is az, hogy támadás?

2) Romboló aktivitás megcsalás után: támadás

Nem egy párkapcsolatban láttam már, hogy értetlenkedett az egyik fél:

„A párom rendszeresen megcsalt. Ezután még ő lett agresszív.”

Pedig a legsúlyosabb reakció megcsalás esetén az, amikor úgy próbálja a megcsaló csökkenteni „bűne” nagyságát, hogy a párját támadja. Hiszen „ha ő rossz, akkor én sem tűnök hozzá képest olyan rossznak”.

Támadásként – megcsalás után – általában ilyesmi mondatok jönnek ki a hűtlen fél szájából:

    • „mindig csak bántottál”
    • „mással foglalkozol, de velem nem”
    • „csak válaszul tettem arra a sok mocsokságra, amit velem szemben követtél el!”

Készüljünk fel ezekre a reakciókra! Tudjunk róluk, és ne vegyünk mindent szó szerint! Szűrjük le ezekből azt, hogy a társunkat is zavarja mindaz, ami történt, és a lelkiismeret-furdalását próbálja elnyomni.

2) Ne féljünk segítséget kérni!

Minden problémát meg tud az ember maga oldani, és egy szakember sem fog helyettünk semmilyen lépést megtenni. Ugyanakkor ha egy szakértő kívülálló új szempontokat és meglátásokat ad a kialakult helyzethez, azok olyan segítséget jelenthetnek a krízishelyzetben, amely túllendítheti mindkét felet a megcsalás puszta tényén, a megértés, az elfogadás és a minőségi kommunikáció útján megindulva.

Nyilvánvalóan, kizárólag abban az esetben jelenthet ez bármiféle megoldást, ha mindkét fél komolyan veszi, és nem csak egyféle „egérútként” tekint rá.

3) Önvizsgálat, és a problémával való szembenézés elengedhetetlen!

A továbblépéshez nélkülözhetetlen, hogy ne csak a hűtlen, de a megcsalt fél is átgondolja, miben hibázott, hogyan kellett volna másként léteznie a kapcsolatban a hétköznapi életben. Az önvizsgálat során a partnerek közötti kommunikáció szerepe is kiemelkedő jelentőséggel bír, ugyanis ha ki tudják mondani egymásnak is, mi vezetett a megcsalásig, az nem csak az elfogadásban, a megértésben, de a bizalom újbóli felépítésében is sokat segíthet.

4) Időigényes a gyógyulás

Nemcsak érzelmi intelligencia szükséges ahhoz, hogy a megcsalt fél saját fájdalmán és sértettségén túllépve valóban esélyt adjon a kapcsolatnak. Természetes, hogy a megcsalás fájdalommal, egyfajta traumatikus élmény megélésével jár, ezért nyilvánvalóan időre lesz szükség a gyógyuláshoz, a lelki sebek behegedéséhez.

Ebben azonban segítenie kell a hűtlen félnek, hogy érzelmi munkát tegyen a kapcsolatba: őszintén feltárja az érzéseit, és a másikban okozott fájdalmat jóvátegye a másik felé.

Meg tudunk valaha bízni egymásban?

Nem véletlen mondják, hogy a bizalom újraépítése olyan, mintha egy összetört tükröt akarnánk újra teljesnek látni. Tény, hogy a törésvonalak sokáig, talán örökre látszódni fognak, de a megfelelő hozzáállással felépíthető újra a bizalom. Azt nem állíthatjuk, hogy egyszerű lesz az odáig vezető út, de sok esetben megéri a kapcsolat, az együtt töltött évek és az egymás iránti elköteleződés azt, hogy esélyt adjunk neki.

A bizalom kiépítése és az egymás számára jelentett mindennapi támasz nem olyan dolgok, amelyek maguktól jönnének. Szorgalmas tanulási, fejlődési folyamat szükséges hozzá, ám ha mindketten akarják, akkor a korábbiaknál erősebb, egészen új alapokon nyugvó párkapcsolathoz vezethet az út.

Megcsalás utáni teendők (hűtlen fél)

Mit tehet az, aki megcsalta a párját? Erről mesélek ebben a videómban:

Ha kíváncsi, milyen lépésekkel lehet helyrehozni egy kapcsolatot  megcsalás után, töltse le és olvassa el most ingyenes minikönyvemet!