Megcsalnak! Segítsetek!

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. február 19. - 07:49

Kevés megalázóbb helyzet létezik egy párkapcsolaton belül, mint amikor megcsalnak:

  • könnyű flört,
  • egy elcsattant csók,
  • egyszer, vagy rendszeresen harmadik személlyel történő szexuális kapcsolat létesítése

– a határ mindenkinél máshol van, de a konkrét testiség szinte mindig kimeríti a hűtlenség fogalmát.

A lebukás hatalmas pofon a megcsalt félnek, de az esetek többségében a gyanú már jóval a lebukás vagy a beismerés előtt fel szokott merülni.

Természetesen nem ritka azon esetek száma sem, amikor olyan partner keresi máshol a boldogságot, akiről nem is gondolnánk. Okosan csinálva akár éveken át is fenntartható külső viszony, azonban nyilván felmerül a kérdés ilyen esetekben, hogy mi értelme a párkapcsolatnak, ha egy harmadik fél van olyan “fontos”, hogy éveken át ne tudjon elszakadni tőle a hűtlen fél.

A szexuális vagy érzelmi élet terén tapasztalt hiányosságok (amelyeknek a gyökere nem a kapcsolatból, hanem gyermekkorból táplálkozik!), a folyamatos önigazolás keresése, vagy az önbecsülés növelése olyan tényezők, amelyek rendszeres hűtlenkedéshez vezethetnek.

Hogyan dolgozható fel, ha megcsalnak?

1) Ne magunkat hibáztassuk!

Ha megcsalnak, hajlamosak vagyunk saját magunkban keresni a hibát. Nem vagyok elég jó neki az ágyban?  Mit nem tudok megadni neki, amire vágyna? Nem tetszem neki? Ezek az elsőként felmerülő kérdések a megcsalt félben. A hűtlenség kiderülésének ténye egyszerre sokkoló, fájdalmas, és önbizalmat sárba tipró. Ugyanakkor ez csak magunkról szól. Már pedig ha a kapcsolatunkat szeretnénk megmenteni, nem elég csak magunkat gatyába rázni: a kapcsolaton is dolgozni kell!

2) Döntsünk!

Hogyan tovább, ha partnerünk elárult, és a neki ajándékozott értékes bizalommal a lehető legcsúnyábban élt vissza? Amennyiben a kapcsolat folytatása mellett döntünk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy hosszú út áll előttünk. Mind saját lelkünk sérüléseit, mind a kapcsolaton keletkezett sebeket orvosolnunk kell, ami kizárólag a partnerrel együttesen lehetséges. Kezdetben nem lesz könnyű a kommunikáció, hiszen hasonló helyzetben nehéz higgadtan gondolkodni. Kifejezetten emiatt lehet hasznos, ha alaposan is foglalkozunk a megcsalás témájával, hogy pontosan tudjuk, milyen területek érdemesek az átbeszélésre a kapcsolat új alapokon történő felépítéséhez.

3) Keressük meg a valós okokat!

Tapasztalatok, megélt események, önbizalom, szexuális étvágy, bizonyítási vágy- csak néhány a megcsaláshoz vezető okok közül, s ezeket látva egyértelmű, hogy gyakorlatilag bármelyik fél hajlamos lehet arra, hogy más ágyában élje meg szexuális vágyait vagy érzelmi szükségleteit.

4) Dolgozzunk önmagunkon – akár külső segítséggel is!

Kifejezetten az önbizalomhiánnyal, és önértékelési problémákkal küzdők számára tűnhet feldolgozhatatlan eseménynek a megcsalás. Ha tehát megcsaltak, nagyon fontos, hogy saját magunkban rendezzük a dolgokat, és igyekezzünk úgy kialakítani napjainkat, elfoglaltságainkat, szabadidős tevékenységeinket, hogy azok megerősítsenek abban, méltóak és érdemesek vagyunk a szeretetre, odafigyelésre, valamint értékes emberek vagyunk.

A hűtlen félnek szintén nagyon fontos megismernie önmagát. A megcsalás alapja ugyanis általában a saját önértékelés megerősítése, gyerekkori szeretetlenség felnőttkori pótlása. Ezeket a motivációkat érdemes alaposan megismerni magunkban, ha nem szeretnénk hűtlenséggel fájdalmat okozni másnak.

5) Tegyünk közösen a feszültség ellen!

Amíg a sértettség és a keserűség nagyobb bennünk, mint a változás iránti igény, addig sem a párkapcsolat nem állítható helyre, sem az új emberekkel való ismerkedés nem vezethet eredményre. A hűtlenség okozta válságból ki lehet jönni, speciális lépésekkel, erről szóló könyvemet itt tudja elolvasni: