Mi a megcsalás?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2014. november 20. - 11:37

Hogy okkal, vagy anélkül kételkedünk kedvesünk megbízhatóságában, arról sokáig lehetne vitatkozni, hiszen szubjektíven szemlélve a helyzetet mindig  nehezebb tisztán látni.

  • Valóban gondot jelenthet egy ártatlannak vélt, bevallott csók?
  • Kialakulhat konkrét testiség a szórakozásnak induló online ismerkedésből?
  • Van-e visszaút akkor, ha az egyik fél párhuzamosan tart fenn még egy érzelmeken és/vagy szexualitáson alapuló kapcsolatot?
  • Mit lehet kihozni egy párkapcsolatból, ha már megtörtént a baj?

Olyan kérdések ezek, melyeket mindannyian felteszünk magunknak akkor, ha fennáll a megcsalás gyanúja, ha pedig a hűtlenség tagadhatatlanul  megtörtént, alaposan elgondolkodunk a megcsaláról.

De valójában hol kezdődik a megcsalás? Mikortól mondhatjuk azt, hogy ténylegesen hűtlen volt partnerünk?

Nincs általános szabály

A legegyszerűbb az lenne, ha erre is, -mint sok másra az életben-, létezne egy általános szabály.

Ilyen azonban nincs.

Tény, hogy egy jól működő párkapcsolatban a feleknek tudniuk kell, kedvesük mit fogna fel hűtlenkedésként.

Nem a másik határainak feszegetése miatt  lényeges ez, hanem azért, mert így le tudják fektetni a partnerek olyan közös rendszer alapjait, melyet mindketten ismernek, és jó esetben be is tartanak.

Gondoljunk csak a jog világára, ahol a jogalkotó minden lehetséges esetre igyekszik szabályt alkotni, így az állampolgárok tisztában vannak azzal, milyen jogok illetik meg őket, és milyen kötelezettségekkel kell számolniuk.

De mi a helyzet akkor, ha a párkapcsolaton belül nincsenek tisztázva ezek a szabályok?

Míg az egyik fél számára egy ártatlan csók belefér, addig más számára már egy hosszas pillantás, vagy a más személyre gondolás is kimeríti a hűtlenség fogalmát. Hasznos tehát, ha a felek nem csak saját felfogásukkal vannak tisztában, hanem azzal is, hogy a másik számára mi nem számít megcsalásnak

A kísértés mindenhol jelen van

Napjainkban, amikor a médiában, az utcán, az üzletekben, a világhálón folyamatosan szembejön velünk a szexualitás, így a hűség mellett „teljes vakságot” fogadni szinte lehetetlen – szokták mondani sokan. Akár egyetértünk ezzel az állítással, akár nem, nagyon jól megfigyelhetjük a saját értékrendszerünket, elveinket e körben.

Ha a fenti mondattal egyetérünk, egy szabadabb felfogást képviselünk (és várunk is el) a társunktól, ha viszont kiakaszt egy ilyen mondat, akkor a saját határaink és az elvárt határok egy konzervatívabb felfogásról tesznek tanúbizonyságot.

A hűtlenséget megtapasztaló párok tagjainak véleményei abban egyértelműen megegyezni látszanak, hogy a másik személlyel, titokban kialakított szexuális kapcsolat minden körülmények között kimeríti a hűtlenség fogalmát.

Tisztázzuk, hogy számunkra és a párunk számára mi számít megcsalásnak!

Erős önismeret, őszinteség, magabiztosság, tisztelet a másik felé – olyan kulcsfontosságú értékek ezek, amelyek megléte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolatban ne jelenjen meg a féltékenység és a hűtlenség, melyek örökérvényű bélyeget képesek nyomni a személyiségfejlődésre és a párkapcsolatra.

Amikor egy pár megismerkedik, jó esetben nem csak arról beszélgetnek, hogy ki milyen zenét szeret hallgatni, és kinek mi a kedvenc étele. Ha konkrétan egy pár nem is beszéli meg, hogy pontosan kinek mi fér bele, akkor is kimondatlanul általában minden házaspár között kialakul egyfajta kizárólagossági szerződés, amely arról szól, hogy közösen meghatározzák, hogy mi az, ami belefér a kapcsolatunkba, és mi az, ami nem. Ez a szerződés minden párnál más.

Valakinek belefér az, hogy egy társaságban flörtölgessünk, jókat beszélgessünk. Valahol ez nem fér bele. Találkoztam már olyan házaspárral, ahol belefért az, hogy egy diszkóba elmenve csókolózzanak, de akár nem is egymással, hanem másokkal. Nekik ez belefért, de nekik már nem fért bele az, hogy szexuális viszonyt létesítsenek másokkal.

Tehát valójában minden párnak van egy ilyen hűségességi, kizárólagossági szerződése, és ez a szerződés minden párnál más és más. Benne szerepel, hogy mi az intimitásnak az a foka, ami belefér a kapcsolatban, és benne szerepel az, hogy mi az, ami nem fér bele.

És, hogy mi a megcsalás? Valójában az, amikor valaki megszegi azt a szerződést, amit a párjával kötött a hűség kapcsán.

Éppen ezért tisztázzuk saját magunk számára, hogy mi az, ami számunkra belefér, és mi az, ami nem!

És erről a kapcsolat elején egyezzünk meg tudatosan!

Mert  a megcsalás valójában arról szól, hogy egy kimondott (vagy ki nem mondott) megállapodást szegünk meg a társunk felé, titokban.  Hogy ebben a megállapodásban mi szerepel, az páronként más és más.

De egy dolog közös mindig: ha valamelyik fél felrúgja ezt a bizonyos  megállapodást, az nagyon fájdalmas…