Mi áll a hűtlenség hátterében nőknél és férfiaknál?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. április 9. - 17:00

Izgalmas találkák és azokat megelőző várakozással teli nappalok? Szenvedély, vágyakozás, soha át nem élt szexuális gyönyörök? A hűtlenség amennyi feszültséget okozhat a lélekben, annyi izgalommal és örömmel is tölt el. A háttérben azonban sok esetben nem csak az unalom és a kapcsolaton kívül megélhető izgalmak állnak, hanem sokkal mélyebben gyökeredző tényezők is. Mivel a két nem alapvetően másként működik a mindennapokban, a magánéletben és a szexualitás területén is, így természetes, hogy más és más okok vezetnek oda, míg egy harmadik személy a képbe kerül.

A leggyakoribb okok nőkés férfiak között

Olyan világban élünk, ahol a férfiak hűtlensége inkább elfogadott, mintha egy nő lép ugyanígy tévútra.

Bizonyított tény viszont, hogy a motivációt és a kiváltó okokat illetően már azonos jellemzők érvényesülnek a férfiakra és a nőkre.

Sokan úgy gondolják, hogy az erősebbik nem tagjai általában erősebben motiváltak szexuálisan, mint érzelmileg. Az az egyszerű tévhit kering, hogy a vonzó külső bőven elégnek bizonyul a külső viszony megkezdéséhez. Sőt azzal is találkozhatunk, hogy a nők ennél egy kicsit bonyolultabban viselkednek, és bár nem kizárt, hogy a hölgyek körében is vannak hevesebb vérmérséklettel és szexuális igényekkel rendelkezők.

De az igazság az, hogy alapvetően mindkét nemnél érzelmi, énképpel kapcsolatos motiváció áll a háttérben – még akkor is, amikor valójában csak testiségről van szó.

A megcsalás tipikus okai

1) Hódítás élményének keresése

Tartós párkapcsolatban élve nem csak a másik iránti érdeklődés csökken az évekkel, de a hódítás szabadságának érzését is lassan, de biztosan elfelejtjük. A másik nemtől érkező visszajelzések pedig mind a férfiak, mind a nők számára nagyon fontosak.

Normális esetben ezt egészséges keretek között megkapjuk a mindennapokban, és partnerünk is erősíti bennünk nemiségünket, és vonzerőnk meglétét. De mi a helyzet akkor, ha egyre kevésbé érezzük magunkat csinosnak, kívánatosnak, sármosnak? Ha nincs meg a kapcsolatban már a férfi-nő közötti izgalom és szenvedély?

Mindkét félnek feladata, hogy aktívan tegyen ezért, s ahol az egyik fél úgy érzi, valamiért mégis elhanyagolják, ott jó eséllyel lép a képbe a harmadik.

2) Érzelmi többlet, odafigyelés

Rohanás az iskolába a gyerekekért, túlóra az irodában, háztartás, bevásárlás, hivatalos ügyintézés, karrier építés- életünk néhány szegmense, melyek után legtöbben arra vágynánk, hogy partnerünk megértsen, elfogadjon és szeressen bennünket. Ennek ellenére nem ritka, hogy éppen a  közösen töltött időn csapódik majd le az élet egyéb területein megélt stressz.

Ha azt érezzük, hogy partnerünk újabb és újabb elvárásokat támaszt felénk, ha nem elég neki mindaz, amivel megküzdünk a mindennapokban, hajlamosak vagyunk olyan személyt keresni, aki ezt a hiányzó többletet képes megadni számunkra.

A megértés és odafigyelés persze társulhat szexuális viszony kialakulásával, mellyel együtt ez az érzésvilágképes akár olyan nélkülözhetetlen részévé is válni életünknek, melyről annak ellenére sem vagyunk képesek lemondani, hogy tudjuk, tévúton járunk.

A gyökerektől indul a hűtlenség

A megcsalás okai mögött azonban mindig egy sokkal mélyebb lelki ok áll, mint azt gondolnánk. Fontos kihangsúlyozni, hogy gyermekkorunkban megtapasztalunk  a szüleinktől egyfajta elfogadást, elismerést, figyelmet. És ha ezekben hiányt szenvedtünk gyerekkorunkban, akkor ezek hiányát folyamatosan átéljük felnőttkorunkban is. És ezt a hiányt próbáljuk a külső kapcsolatban újra és újra átélni.

A kérdés persze minden esetben az, hogy megéri-e. Olyan párkapcsolatban élve, ahol kommunikációval, egymás iránti tisztelettel és megbecsüléssel megoldhatóak a problémák, a hűtlenség soha nem lehet jó döntés. A már kialakult helyzetből pedig van kiút. Erről szól letölthető minikönyvem és online tréningem is.