Megcsalt a barátnőm, mit tegyek?

A cikk szerzője: Dr. Mészáros Ádám
|
2015. február 19. - 07:56

A szakítások nagy része hűtlenségre vezethető vissza. A sztereotípiával ellenben azonban korántsem mindig a férfiak bizonyulnak hűtlennek.

A múltban (gyerekkorban) történt események, a személyiségfejlődés, az önbizalom és az önértékelés bárkinél alakulhatnak úgy, hogy az a jövőben megcsalásra adjon indokot.

Amikor a megcsalt fél sejtései beigazolódnak, és valóban kiderül a megcsalás, számos kérdés felmerül:

  • Megcsalt a barátnőm, mit tegyek?
  • Megbocsássak, vagy nincs garancia arra, hogy ismételten nem fogja megtenni?
  • Én hibáztam?
  • Mit nem adtam meg neki?

A kezdeti sokk után azonban érdemes racionális szempontok alapján végiggondolni a történteket, és ezek szerint dönteni a továbbiakról.

Értékeljük ki a kapcsolatot!

Elsőként célszerű átgondolni, mennyire volt működőképes a kapcsolat. Ha már hónapok, esetleg évek óta problémák voltak, és jobbára csak a megszokás tartotta össze partnerével, akkor nem biztos, hogy a folytatás a jó döntés.

Gondoljuk át, mennyiben hibáztunk!

Férfiként hajlamosak vagyunk csekély hangsúlyt helyezni az érzelmekre, amire a nőknek nálunk gyakran nagyobb mértékben van szükségük.

Karinthy Frigyes szavaival élve „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”  Igaz ez fordítva is, ugyanis egy nő csak akkor tudja igazán nőnek érezni magát, ha igazi férfi van mellette.

Napjainkban, amikor a munkahelyi hajtás, a karrier építése mind megkövetelik, hogy a férfi maximálisan odategye magát a hétköznapokban, gyakran előfordul, hogy párkapcsolatában már nem tudja megélni a határozottságot, erre pedig minden nőnek szüksége van. A női hűtlenség hátterében állhat az is, hogy a hűtlen fél férfiasabb férfit keres partnerénél.

Nézze reálisan partnerét!

Néha nem kell továbbgondolni a dolgokat, és könnyen lehet, hogy valójában rosszul választottunk, és egy megrögzött hűtlenkedőnek szavaztunk bizalmat. A „madarat tolláról, embert barátjáról” sok esetben valóban igaz. Ha az érzelmektől elvakultan nem látunk reális képet partnerünkről, hasznos lehet megnézni, milyen emberekkel tart fenn kapcsolatot, erről számos információt leszűrhetünk. Az intő jeleket érdemes komolyan venni.

Működhet a megbocsátás?

Ahhoz, hogy a párkapcsolat újra működőképes legyen, s a bizalom helyreálljon, elsősorban azt kell eldönteni, hogy hajlandóak és képesek vagyunk-e megbocsátani. A megbocsátáshoz persze szükséges az, hogy lássuk, érezzük, tapasztaljuk: a másik igenis elkezd lépéseket tenni felénk és fontosak vagyunk egymásnak. Nincs értelme egymás idejét rabolni, hogy belül tudjuk, hogy már soha nem lesz olyan a kapcsolat, mint régen.

Segítség lépésről lépésre

Amennyiben a folytatás mellett döntünk, a helyes kommunikáció, a mély és problémákat feltáró beszélgetések nélkülözhetetlenek lesznek ahhoz, hogy újra felépíthető legyen a kapcsolat. Ehhez hasznos segítsgék ingyenesen letölthető könyvem: a  kommunikáció, és ezáltal a hűtlenség feldolgozásának folyamata is egyszerűbben megindulhat az elolvasásával, töltse le most!